De ce vine președintele Poloniei în România

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, efectuează marţi o vizită la Bucureşti, urmând să fie primit, la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Discuțiile au loc în contextul creat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Luni, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a aflat într-o vizită de lucru la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Polonia a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina, peste 2,1 milioane de oameni de la începutul războiului, în urmă cu aproape o lună.

Nu este clar câți refugiați au rămas în Polonia, deoarece se crede că mulți dintre ei au călătorit mai departe spre alte țări.

În vizita la Chișinău, Andrzej Duda a anunțat că Polonia oferă Republicii Moldova 20 de milioane de euro pentru a gestiona criza refugiaților și impactul războiului din Ucraina.

Care este programul vizitei lui Andrzej Duda la București

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, președintele Andrzej Duda va fi primit la Palatul Cotroceni la ora 16.00, iar la finalul discuțiilor cei doi șefi de stat vor susţine declaraţii de presă comune. Programul vizitei este, potrivit presidency.ro:

– Primire în Holul de Onoare și fotografie oficială
– Convorbiri tête-à-tête
– Convorbiri oficiale
– Declarații de presă comune

Președintele Poloniei a primit refugiați în palatul prezidenţial şi palatul Belvedere din Varşovia

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunțat că doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale.

Iniţiativa îi aparţine soţiei liderului polonez, Agata Kornhauser-Duda, care a insistat să se pună la dispoziţia refugiaţilor refugiaţilor timp de mai multe zile.

Pe lângă palatul prezidenţial şi palatul Belvedere din Varşovia, şeful de stat polonez mai are la dispoziţie patru reşedinţe, dintre care una la Hel, la nord de Gdansk, şi una la Wisla.

Președintele Joe Biden va merge în Polonia

Președintele Joe Biden va călători vineri în Polinia pentru a discuta răspunsul internațional la invazia Rusiei în Ucraina.

Activitatea diplomatică intensă a lui Andrzej Duda din aceste zile poate fi privită ca o pregătire a întâlnirii cu Joe Biden.

Pe data de 11 martie, Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a venit în România pentru a discuta despre întărirea Flancului Estic.

Activitate diplomatică intensă în România și Europa de Est

În martie, şeful statului, Klaus Iohannis, a primit la Palatul Cotroceni mai mulţi lideri europeni- preşedintele Estoniei, Alar Karis, prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio.

De asemenea, şeful statului împreună cu premierul Nicolae Ciucă au efectuat o vizită la Chişinău, unde au avut convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa.