Putin a început şi războiul economic. Acceptă doar ruble pentru gazul şi petrolul rusesc pe care le exportă în Europa

Vladimir Putin a anunțat transferul în ruble a plăților pentru livrările de gaz către Europa, cât mai curând posibil. Informarea a fost făcută miercuri, într-o reuniune guvernamentală.

„S-a luat decizia de a transfera cât mai curând posibil plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble”, a anunţat miercuri preşedintele rus, Vladimir Putin. Potrivit șefului statului, Rusia va refuza să accepte plata pentru livrările de gaze naturale în „valute compromise”, inclusiv dolari și euro.

„Am decis să implementez în cel mai scurt timp posibil un set de măsuri de transfer de plată – să începem cu aceasta – pentru gazele noastre naturale furnizate așa-ziselor țări neprietenoase. Vom accepta plăţile doar în ruble rusești”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu miniştrii, citat de Ria Novosti.

În acest sens, președintele Rusiei a instruit Banca Centrală și guvernul să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă, de către cumpărătorii de gaze rusești. Putin a mai precizat că Rusia va furniza gaz în conformitate cu volumele și principiile de preț încheiate în contracte, subliniind că se va schimba doar moneda de plată.

Pe fundalul declarației lui Putin, valoarea dolarului în timpul tranzacționării la Bursa din Moscova pe 23 martie a scăzut sub 100 de ruble.