Nu mai bea niciodată cafea după ora 17:00. Avertismentul lansat de doctorul Ciurea

Trăim vremuri grele. Stresul a pus stăpânire pe noi, iar tinerii din ziua de azi lucrează până la epuizare. Pentru a face față oboselii, aceștia consumă mai multe cafele în decursul unei zile.

Nu mai bea niciodată cafea după ora 17:00. Vlad Ciurea a atras atenția asupra fenomenului de epuizare nervoasă, nevroză de suprasolicitare, numită în termeni simplii și oboseală a creierului.

Medicul neurolog a explicat cum ne putem proteja creierul, mai ales că suntem obișnuiți să muncim foarte mult.

”Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să “întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată. Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului.

Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.

Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.

Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică. Putem da creierului o melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias), o carte bună, o discuție bună, o emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut, un răsărit de soare.

Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele! Sănătate!”, scrie medicul Vlad Ciurea pe o rețea socială.