Cod Rutier 2022. 60 de zile, termenul maxim pentru achitarea amenzilor. În caz contrar, şoferii rămân fără permis

Şoferii care nu-şi plătesc amenzile vor rămâne pietoni până la momentul achitării, iar posibilitatea de a plăti la jumătate în primele 15 zile va dispărea. Asta prevede un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier.

60 de zile, atât va fi termenul maxim în care şoferii îşi vor putea achita amenzile pentru nerespectarea regulilor de circulaţie. După expirarea acestui termen, vor rămâne fără permis până în momentul achitării.

Proiectul are în vedere reguli mai stricte pentru şoferi

Totul pleacă, spun iniţiatorii, de la sumele mici încasate din amenzi. Iar primăriile nu au modalităţi prin care să-i verifice pe rău-platnici. Mai mult, legislaţia în forma actuală este permisivă. Şoferii pot plăti amenda la jumătate în termen de 15 zile, perioadă în care pot, de asemenea, să conteste în instanţă procesul verbal. În caz contrar, amenda ar trebui plătită întreagă. Practic, mulţi nu trec niciodată pe la casierie. Iar asta este o reală problemă pentru bugetele locale.

De asemenea, este nevoie de reguli mai stricte, spun aceiaşi iniţiatori. România are în continuare cea mai mare rată de mortalitate în accidente rutiere din Uniunea Europeană – 85 de decese la un milion de locuitori.