Fostul președinte al Ucrainei a murit!

Fostul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de către presa din Ucraina.

A murit fostul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk. Anunțul a fost făcut de presa ucraineană în urmă cu puțin timp.

A murit primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk

Astăzi, în jurul orelor 17:00 a încetat din viață Leonid Kravchuk, primul președinte al Ucrainei. Acesta avea 89 de ani și a murit în urma unei lungii bătălii cu boala, potrivit jurnaliștilor ucraineni.

Anunțul morții a fost făcut de către un membru al familiei, citat de Agenția de Presă Ucraineană.

Leonid Kravchuk a fost primul președinte al Ucrainei începând cu anul 1991, după ce țara si-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică.

Acesta a îndeplinit funcția de președinte în perioada 5 septembrie 1991- 19 iulie 1994 (data la care și-a depus demisia).

Între 1988–1990, înainte de a fi președinte, Leonid Kravchuk a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina.

În 1990-1991 a fost președintele Radei Supreme a Ucrainei și a jucat un rol important în obtinerea independenței Ucrainei.

Împreună cu Boris Elțîn, președintele Rusiei și Stanislav Șușkevici, primul lider al Belarusului independent, care a murit săptămâna trecută, Kravchuk a luat parte la semnarea Acordurilor Belovezhskaya, care au pus capăt existenței URSS.

În iulie 2020, Leonid Kravchuk a condus delegația ucraineană la Grupul de contact trilateral pe Donbass.

El l-a înlocuit pe cel de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima, în această funcție.

Kravciuk a demisionat din funcţia de președinte, dar a candidat pentru un al doilea mandat în 1994. A fost învins de fostul său prim-ministru Leonid Kucima, care a fost președinte timp de două mandate. După președinția lui Kravciuk, el a fost activ în politica ucraineană, fiind deputat al Poporului Ucrainei în Rada Supremă și lider al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Ucraina (din 2002 până în 2006).

Ce părere avea primul președinte al Ucrainei despre anexarea Crimeei la Federația Rusă

Primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei. „De fapt, Crimeea este deja a Rusiei” – a declarat Kravciuk, într-un interviu acordat UNN, răspunzând la întrebarea cât ar mai trebui aşteptată revenirea peninsulei şi a întregii regiuni Donbas sub controlul Kievului.

„În ceea ce priveşte Donbasul, această regiune va reveni cu siguranţă Ucrainei şi nu trebuie să aşteptăm mult acest lucru. Însă, în privinţa Crimeii, vom avea de aşteptat mult şi bine. Crimeea este deja parte a sistemului federal rus. Aceasta este, de fapt, a Rusiei”, a declarat fostul președinte al Rusiei.