Facilităţi pentru românii din diaspora care se întorc acasă. Guvernul promite 50% din salariu la angajarea în România

Guvernul României vine în sprijinul românilor care se întorc din străinătate. Aceştia vor primi de la stat 50 la sută din salariu în momentul în care se angajează în ţară.

Facilităţi pentru românii din diaspora care se întorc acasă. Guvernul României a lansat un program special pentru cei care decis să se întoarcă din străinătate. Aceştia vor beneficia de ajutoare sociale sau de locuri de muncă.

Facilităţi pentru românii din diaspora. Cum vrea Guvernul României să-i determine să se întoarcă în ţară

Ministrul Muncii anunţă că românii care se întorc din străinătate vor primi de la stat 50 la sută din salariu la angajarea în România. Atenţie, suma oferită nu va depăşi 2.500 de lei.

„O măsură activă, pe care Guvernul a susţinut-o la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, constă în acordarea angajaților a unei sume de maximum 50% din salariu, până la 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată care se întoarce din străinătate și se angajează în țară.

Această măsură vizează deopotrivă segmentul de forţă de muncă tânără, dar şi pe cel care depăşeşte 50 de ani şi care se află în serioase situaţii de dificultate în a-şi găsi un loc de muncă”, a explicat Marius Budăi, potrivit stiridiaspora.ro.

Măsura va acoperi o perioadă de 12 luni, începând de la data angajării, iar firma trebuie să mențină fiecare angajat pentru încă 12 luni de la terminarea celei pentru care a primit sprijin de la stat.

„În funcţie de situaţie, vom avea programe de integrare a lor. Românii care s-au întors sunt din mai multe categorii, sunt muncitori sezonieri, de exemplu (…), oricine are o meserie. Normal că în planul de relansare economică de după revenirea la normalitate vom avea un proiect separat pentru integrarea românilor care s-au întors.

Va exista o posibilitate pentru mulţi dintre cei care s-au întors, mai ales cei care au avut activităţi, în ţările în care au muncit, în domeniul agriculturii şi va fi o oportunitate.

E un program pregătit la Ministerul Agriculturii, pe care urmează să-l lansăm, dedicat românilor care revin în ţară din diaspora. Cine nu va reuşi să-şi găsească un loc de muncă sau nu va vrea să-şi găsească un loc de muncă va beneficia pentru o perioadă de timp, că există legea venitului minim garantat (…), de ajutor social.

Este şi asta o soluţie. Pentru ei nu e valabil şomajul tehnic. (…) Preferăm mai degrabă o integrare. Sunt şi oameni de afaceri care s-au întors (…), putem să le acordăm o formă de sprijin ca să-şi desfăşoare afacerile în România”, a explicat premierul Ciucă la B1 Tv.