Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Joi, 12 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un mare sfânt, care a pătimit mult pentru credința în Hristos.

Joi, 12 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Valahul, care a trăit în secolul al XVII-lea.

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644 din părinți creștini. La vârsta de 15 ani a ajuns rob în Imperiul Otoman.

Pe drumul spre Constantinopol un păgân a pus ochii pe el și l-a cumpărat cu gândul de a-l sodomiza, relatează crestinortodox.ro. „Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu tine ce vreau!”, i-a spus păgânul. „Ba stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”, i-a răspuns tânărul Ioan.

Ioan l-a omorât pe cel care voia să îl sodomizeze, apărându-și demnitatea și curăția.

Agarenii, păzitorii robilor, au aflat că Ioan și-a ucis stăpânul, așa că l-au legat în lanțuri și l-au dus legat spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii celui ucis.

Femeia a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a promis acestuia că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat. După doi ani de refuz, Ioan Valahul a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță.

A fost supus la mai multe chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat la data de 12 mai 1662.

Sfântul Ioan Valahul s-a alăturat, astfel, pe 12 mai 1662 numeroșilor martiri care și-au pierdut viața pentru că nu au renunțat la credința în Hristos. Ioan Valahul s-a urcat la Domnul și a devenit sfânt pentru credința lui.

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul
Glasul 4

Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor, şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii…

Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumuseţat cu curăţia, tânărul ostaş al Mântuitorului, luminând pe toţi cei ce strigă: Bucură-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!