Veste bună pentru angajații de la stat și privat: Firmele vor putea oferi beneficii extrasalariale angajaților!

Angajații de la stat și privat primesc o veste bună. Se va introduce un nou tip de beneficiu extrasalarial.

Pe lângă tichetele de masă, angajatorii de la stat și privat vor putea, din 2024, să le acorde angajaților tichete de activități casnice.

Noul tip de beneficiu extrasalarial, care va începe să fie acordat de către angajatori de la începutul lui 2024, este prevăzut de către „Legea 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic”, potrivit avocatnet.ro .

Tichetele de activități casnice vor putea fi folosite de către angajați pentru a-i plăti pe cei care le fac anumite munci prin gospodărie, notează sursa citată.

Iată ce tip de angajatori vor putea să acorde aceste beneficii extrasalariale angajaților săi, potrivit Legii 111/2022:

*instituțiile publice centrale și locale;
operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat;
*regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma de organizare și de proprietate;
*instituțiile financiare și de credit;
*organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
*organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

Veste bună pentru angajații la stat și privat: Ce beneficii se acordă

Toate firmele sau instituțiile care acordă deja tichete de masă și tichete cadou vor putea acorda și acest tip de beneficiu angajaților.

Este important de precizat că, la fel ca în cazul tichetelor de masă și a tichetelor cadou, firmele nu sunt obligate să acorde acest tip de beneficiu, ci rămâne la latitudinea lor dacă îl acordă sau nu.

Pentru angajatorii care doresc să acorde acest tip de beneficiu, procedura este să achiziționeze de la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă numărul de tichete de activități casnice pe care vrea să le acorde angajaților. Prețul unui tichet va fi de 15 lei, iar angajatorul va plăti doar această sumă, neadăugându-se niciun alt tip de cost.

Valoarea tichetelor de masă crește cu 50%

În condițiile unor crize suprapuse, guvernul a decis mai multe măsuri de ajutorare a populației.

Printre acestea se numără și creșterea valorii bonurilor de la masă cu circa 50%.

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, pachetul de sprijin fiind aprobat.

Românii care primesc tichete de masă vor beneficia, astfel, în loc de 443,74 de lei cât primesc acum (pentru cele 22 de zile lucrătoare), de 660 de lei.