DUPĂ TEMPERATURILE RECORD, VINE POTOPUL ÎN ROMÂNIA! COD GALBEN DE PLOI ȘI VIJELII ÎN 14 JUDEȚE

După temperaturile record înregistrate în ultimele zile în România, vin ploile! ANM a emis un cod galben de ploi și vijelii în 14 județe din țară.

Județele vizate de avertizare sunt: Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În intervalul 14 mai, ora 12 – 15 mai, ora 10, în Muntenia, Dobrogea și estul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu viteze de 55….65 km/h și izolat de peste 70…80 km/h, pe alocuri vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Cum va fi vremea în luna mai

Săptămâna 16.05.2022 – 23.05.2022
Temperatura aerului: Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Cantitățile de precipitații: Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 23.05.2022 – 30.05.2022

Temperatura aerului: Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în extremitatea de vest și de sud-vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații: Regimul pluvimetric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice.

Săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022

Temperatura aerului: Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, posibil ușor mai ridicate în extremitatea de sud și de sud-est a țării.

Cantitățile de precipitații: Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință spre deficit în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.