Vinerea mare este cunoscută ca ziua în care Mântuitorul Iisus a murit răstignit pe cruce. În această zi ortodocșii păstrează mai multe tradiții și obiceiuri.

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, ziua în care la biserică are loc slujba Prohodului Domnului.

Care sunt tradițiile care se păstrează în această zi?

Ce reprezintă Vinerea Mare

Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.

Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru.
După credința creștină, în această zi a fost răstignit și a murit pe cruce Iisus Hristos, pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. Unii creștini țin în această zi un post sever, numit și post negru.

Vinerea Mare, semnificații și tradiții

În Vinerea Mare nu se săvârșește niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se știe că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În această zi se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Dis-de-dimineață se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și roditor, iar dacă nu plouă, va fi unul secetos.

Oamenii obișnuiau să se scufunde în această zi în apă rece de trei ori, pentru a fi sănătoși tot anul. Locuitorii din zona din Moldovei cred că mersul la frizer în Vinerea Mare îi vor feri de boli și afecțiuni.

În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum de la biserică.

În unele zone se afumă cu tămâie pomii pentru a fi feriți de animale sălbatice, boli sau dăunător.i Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare se spune că postul negru este un bun pentru vindecarea bolilor de piele și cel care ține post va fi sănătos tot anul.

În unele părți ale țării, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculți prin rouă.

Ce nu ai voie să faci în această zi?

Potrivit unor tradiții și obiceiurilor în Vinerea Mare oamenii nu se spală în Vinerea Mare.

De asemenea, în această zi nu este bine să mănânci urzici și nu e bine să fie folosit oțetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oțet.

Admin