Izvorul Tămăduirii 2023. Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Nu are o dată fixă, dar se sărbătorește în vinerea din Săptămâna Luminată. Iată ce este bine să faceți în această zi!

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare cu „ţinere”.

Acest lucru semnifică faptul că slujba este săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.

Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc tot anul?

Potrivit tradiției, în această zi este bine ca toți cei credinicioși să vină la Biserică și să ia Agheasmă Mică. Aceasta este o apă sfințită, care poate fi băută tot anul.

Sărbătoare are origini într-o legendă în care o minune s-a produs lângă un izvor din apropierea Constantinopolului.

Potrivit legendei, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor.
În această zi sfântă, se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele.

Preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.

Se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă. Acest lucru îi va feri de boli sau se vor vindeca.

De asemenea, în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Potrivit tradiției, fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

Ce este interzis să faceți în această zi?

În această zi este complet interzis să lucrați. Potrivit tradiției, pe vremuri, în această zi nu se muncea. Cei care lucrau erau loviți de o boală grea din care nu își mai reveneau până la moarte. Boii nu se înjugau, pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută nu se îmbrăcau nici cei morți, fiindcă nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Mai mult de atât, este complet interzis să spălați și să călcați. Cine nu respectă acest obicei, nu va avea loc în Rai.

Admin