Se schimbă formula de calculare a pensiei! Iată care este anunțul făcut de Casa de Pensii

Anul acesta se modifică formula de calcul a pensiilor, iar toți românii vor avea pensia recalculată.

Autoritățile au anunțat cum se vor calcula pensiile începând de anul acesta, iar unul dintre cele mai importante elemente din acest calcul este reprezentat de punctajul lunar.

Punctajul lunar este un calcul ce se raportează la câștigul salarial brut sau, după caz, venitul lunar asigurat, ce a fost la baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, anunță Institutului Național de Statistică.

Acest punctaj lunar reprezintă câștigul salarial brut dintr-o lună.
Punctajul anual poate fi calculat de fiecare persoană, prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, spun reprezentanții Casei Naționale de Pensii.

Punctajul lunar se adună, după care se împart la 12, numărul lunilor dintr-un an, astfel încât rezultatul să fie punctajul mediu anual angajatului asigurat acel an. Mai exact, un angajat ce a cotizat timp de 35 de ani la sistemul național de pensii trebuie să primească aproximativ jumătate din venitul lunar. În momentul de față, angajații trebuie să contribuie la sistemul de pensii de stat cu 20% din salariu.

Casa Națională de Pensii a anunțat care sunt punctajele lunare speciale pentru pensia de invaliditate:

0,70 puncte, pentru gradul I de invaliditate;
0,55 puncte, pentru gradul II de invaliditate;
0,35 puncte, pentru gradul III de invaliditate.
De altfel, există și un punctaj lunar special pentru persoanele ce au muncit în grupe de muncă, în condiții deosebite sau speciale:

cu 25%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în grupa a II-a de muncă sau în locuri încadrate în condiţii deosebite;
cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă sau în locuri încadrate în condiţii speciale;
cu 50%, pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi încadrate în alte condiţii de muncă.

Admin