Meteorologii au emis vineri, 16 iunie, o avertizare cod roșu de ploi puternice care vizează patru județe din sud-vestul țării, până mâine la prânz, 17 iunie. Totodată, au fost emise și două alerte cod portocaliu și galben de vijelii, în jumătate din țară.

Codul roșu de ploi torențiale intră în vigoare de la ora 12.00 și este valabil până sâmbătă, 17 iunie, la ora aceeași oră. Vizate de alertă sunt județele Mehedinți, Caraș-Severin și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara.

În aceste zone, vor fi averse torențiale și abundente, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50 – 70 l/mp și izolat vor depăși 80 l/mp. Județul Gorj este deja afectat de inundaţii care s-au produs în urmă cu o zi.

Pompierii şi salvamontiştii au intervinit în mai multe localități, după ce gospodăriile oamenilor au fost inundate. Viituri s-au produs în zone din municipiul Motru, în zonele Dealu Pomilor şi Ripa, în oraşul Tismana, zona Celei, dar şi în comuna Godineşti, sat Pirău de Pripor şi în Ciuperceni, sat Vârtopu, potrivit ISU Gorj, citat de News.ro. La Vârtopu, o femeie surprinsă de viitură a fost salvată de către salvamontişti şi pompieri care au adus-o cu ajutorul corzilor de alpinism.

Cod portocaliu şi cod galben de ploi în jumătate din țară

Meteorologii au emis vineri și două alerte cod portocaliu și galben de ploi puternice care vizează jumătate din țară, valabilă de ora 10.00 și până mâine, la ora 12.00. Codul galben vizează Crişana, nordul Banatului, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi estul Olteniei.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 – 40 l/mp.

Admin