Drăgaica 2023. Ce nu se face în această zi?

Drăgaica 2023. Anual, pe data de 24 iunie 2023, românii sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Iată ce nu este bine să faci în această zi!

Potrivit tradiției, Sânzienele sunt considerate zâne bune, dar, ar trebui să fim foarte atenți, deoarece ele pot deveni și forțe dăunătoare, ajungând chiar să îi lovească pe cei păcătoși cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără leac.

Sărbătoarea marchează mijlocul verii. De asemenea, este considerat un moment potrivit pentru culegerea plantelor de leac. Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul.

Tradiția pe care fetele trebuie să o respecte în această zi

Fetele își fac deseori coronițe de flori, pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineața găseau coronițele pline de rouă, era semn de măritiș în vara care urma.

Cu ajutorul florilor de Sânziene, gospodarii încearcă să afle care le va fi norocul la animale. În seara din ajunul sărbătorii agață cununi de Sânziene la colțul casei orientat către răsărit și dacă, a doua zi, în coronițe este prins păr de la anumite animale sau puf/ pene de la păsări consideră că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Florile care se culeg de Sânziene se vor duce la Biserică. Acestea vor fi sfințite, apoi sunt păstrate pentru diverse practici magice.

Ce este interzis în această zi?

Nu este bine ca în această zi să se muncească. De asemenea, nu este bine să spele rufe, să calci, să coși, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie.

Potrivit unei superstiții străvechi, cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.

Se crede că în cazul în care nu sunt sărbătorite,, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele.

În ziua de Sânziene, în anumite regiuni ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se împart pachete pentru cei decedați. Pe morminte se pun diverse flori.

Admin