Statisticile din România sunt alarmante atunci când vine vorba despre şoferii care se urcă băuţi la volan. În 2020, de exemplu, 12.823 de şoferi români au fost prinşi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Însă, dincolo de cazurile extreme, tuturor ni se întâmplă să fim nevoiți să ne urcăm la volan la câteva ore după ce am servit un pahar de vin la prânz.

În aceste cazuri, este util să știm cum procedăm ca să eliminăm cât mai repede alcoolul din organism. Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism. Corpul omenesc luptă, practic, pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată.

De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care anumiţi şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore bune după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.

În cât timp iese alcoolul din sânge şi din aerul expirat

Viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulţi factori, conform specialiştilor. Ne gândim inclusiv la sexul persoanei respective, pentru că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii, relatează observatornews.ro.

De obicei, cam indiferent de testul utilizat, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Vorbim despre o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

Contează ce băutură ai consumat?

În principiu, nu contează neapărat tipul de băutură consumat ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă. Asta înseamnă că efectul unui pahar de whisky, de exemplu, se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere. Nici măcar consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.

În ceea ce priveşte alcoolemia la volan, specialiştii susţin că există acest prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală.

Adică, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului. Pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie vorbim deja de elemente precum trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la ani grei de închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.

Admin