Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Sfinţii Mucenici Galaction și Epistimi, ocrotitorii căsniciei. Moşii de toamnă

Sfinţii Mucenici Galaction și Epistimi, pe care îi prăznuim anual pe 5 noiembrie, sunt ocrotitorii căsniciei. Rugăciunea înălţată către aceşti doi sfinţi mucenici ajută căsniciile, iar soţii rătăciţi îi aduce pe calea cea dreaptă.

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. De asemenea, azi sunt şi moşii de toamnă. În această zi, ne rugăm pentru toți cei trecuţi la cele veșnice. Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică, în sâmbăta moșilor de toamnă.

Moşii de toamnă. Tradiţii şi obiceiuri

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, eventual câteva preparate pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea sunt împărţite celor nevoiaşi alături de o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.

Imediat după slujbă, se merge la cimitir unde se aprind lumânări la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.

Sărbători religioase 5 noiembrie 2022

Ortodoxe: Sfinţii Mucenici Galaction și Epistimi

Greco-catolice: Sf. Galaction și Epistimia

Romano-catolice: Sf. Grigore Lakota, ep. m.

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Cine au fost Sfinţii Mucenici Galaction și Epistimi

Soții Galaction și Epistimi au trăit în timpul împăratului Deciu (249-253), potrivit crestinortodox.ro. Mama lui Galaction nu putea avea copii, însă a reuşit să rămână însărcinată după ce a primit Sfântul Botez. Ea a trecut la cele veșnice când Galaction a împlinit vârsta pentru căsătorie. După nașterea lui Galaction, şi tatăl său a cerut să fie botezat.

Acesta l-a logodit pe Galaction cu Epistimi, o tânără păgână. Galaction nu şi-a dorit această logodnă, dar în cele din urmă a făcut voia tatălui său. A reuşit, însă, să-şi convingă logodnica să se boteze. Apoi, au decis să se călugărească. După ce au ales calea monahismului, nu au mai ieșit din mănăstirile lor și nu s-au mai văzut unul cu celălalt decât înaintea morții lor muceniceşti.

În timpul persecuției împotriva creștinilor, Galaction a fost adus înaintea tribunalului și biciuit pentru credința sa în Hristos. Când Epistimi a aflat că logodnicul ei este în chinuri, a alergat la el și s-a rugat de torţionari să o supună şi pe ea aceloraşi chinuri în numele Domnului. Ruga i-a fost de îndată ascultată. Torţionarii au biciuit-o sălbatic, apoi le-au tăiat amândurora mâinile, picioarele și apoi capetele.

Sfântul Galaction avea 30 de ani, iar Sfânta Epistimia 16 ani când s-au mutat la Domnul.

Calendar ortodox 5 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfinţii Mucenici Galaction și Epistimi

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *