6 metode simple care te ajută să adormi rapid

Respirație profundă: Inspiră adânc pe nas, timp de 4 secunde, ține-ți respirația pentru 7 secunde, apoi expiră încet pe gură timp de 8 secunde. Repetă acest exercițiu de câteva ori pentru a-ți calma sistemul nervos și pentru a te relaxa.

Relaxare musculară progresivă: Începe cu vârfurile degetelor de la picioare și continuă spre partea de sus a capului, contractând și apoi relaxând fiecare grup muscular pe rând. Acest lucru te poate ajuta să elimini tensiunea din corp și să te pregătești pentru somn.

Vizualizare: Închide ochii și imaginează-ți un loc relaxant, cum ar fi o plajă liniștită sau o pădure înverzită. Concentrează-te asupra detaliilor și încearcă să simți senzațiile asociate cu acest loc. Acest exercițiu te poate ajuta să îți distragi mintea de la grijile zilnice și să te relaxezi înainte de culcare.

Yoga sau stretching: O serie de poziții de yoga sau exerciții de stretching ușoare pot ajuta la eliberarea tensiunii din corp și la pregătirea acestuia pentru odihnă. Evită exercițiile prea intense care ar putea să îți stimuleze prea mult metabolismul și să te activeze în loc să te relaxeze.

Scris în jurnal: Dacă te simți agitat sau ai multe gânduri care îți alunecă prin minte, ia-ți câteva minute să le notezi într-un jurnal înainte de culcare. Acest lucru te poate ajuta să-ți eliberezi mintea și să reduci anxietatea sau stresul care ar putea să te împiedice să adormi.

Meditație sau mindfulness: Practicarea meditației sau a mindfulness-ului înainte de culcare poate să te ajute să îți liniștești mintea și să îți crești gradul de conștientizare a momentului prezent, facilitând astfel tranziția către somn, potrivit dcnews.ro.

Durata optimă de somn

Nou-născuți (0-3 luni): 14-17 ore pe zi

Sugar (4-11 luni): 12-15 ore pe zi

Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore pe zi

Preșcolari (3-5 ani): 10-13 ore pe zi

Școlari (6-13 ani): 9-11 ore pe zi

Adolescenți (14-17 ani): 8-10 ore pe zi

Adulți (18-64 ani): 7-9 ore pe zi

Vârstnici (peste 65 de ani): 7-8 ore pe zi


Publicat

în

de către

Etichete: