Sărbătoare 27 martie 2021. Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic, făcătoare de minuni, aduce vindecare de boli trupeşti şi de patimi grele

În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic, făcătoare de minuni. Aceasta aduce vindecare de boli trupeşti şi de patimi grele.

Sărbători religioase 27 martie 2021

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalonic

Greco-catolice: Sf. cuv. m. Matrona din Tesalonic. Pomenirea morților

Romano-catolice: Sf. Rupert, ep.

Calendar ortodox 27 martie 2021. Cine a fost Sfânta Muceniţă Matrona

Sfânta Matrona a fost o copila săracă și orfană, roabă în casa unei evreice rele la suflet, din Tesalonic, potrivit crestinortodox.ro. Aceasta își bătea joc de credința Matronei și tot timpul încerca să o facă să se lepede de Hristos și să meargă împreună cu ea la sinagogă.

Când Pautilla, stăpâna Matronei, a auzit că sluga sa merge în ascuns la biserica creștinilor, i-a zis: „Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica creștinească?” Tânăra i-a răspuns că Dumnezeu este în biserica creștinească, s-a îndepărtat de sinagoga iudaică, şi de aceea ea alege să meargă la biserică.

Plină de furie, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a lăsat-o fără mâncare. Însă, Matrona, șezând în genunchi la rugăciune și slăvind pe Dumnezeu, legăturile au căzut de la mâinile ei prin puterea lui Dumnezeu.

Apoi Matrona a mai fost încuiată și înfometată încă de două ori. A murit din cauza lipsei de hrană. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prăpastie. Creștinii au luat trupul muceniţei și l-au îngropat cu cinste. Episcopul cetății aflând că la mormântul muceniţei Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenițe Matrona.

Calendar ortodox 27 martie 2021. Rugăciune către Sfânta Matrona

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cu Putere Dumnezeiască fiind întărită, Sfântă Muceniţă Matroana, ai scăpat acum din robia stăpânei celei amarnice; căci ai dobândit cuget neînduplecat, slujind nu­mai lui Hristos.

Sosit-a luminoasă prăznuire, iubitorilor de sărbătoare. Po­menirea cea mărită a pătimitoarei lui Hristos, Sfânta Muceniţă Matroana, care înveseleşte toate, luminează cu razele minunilor în lume şi aduce oa­menilor vindecare și putere să treacă de greutăți. Cu rugăciunile ei, Mântuito­rule, mântuieşte lumea Ta. Amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *