Ajutor acordat de stat în valoare de 750 de lei. Cine sunt românii eligibili pentru această sumă?

Românii pot beneficia de un ajutor de 750 de lei oferit de către stat, însă anumite condiții trebuie îndeplinite. Banii pot fi utilizați pentru înreținerea gospodăriei.

Începând cu anul 2024, persoanele și familiile cu venituri reduse vor fi ajutate cu o sumă de până la 750 de lei.

750 de lei ajutor de la stat. Când primesc beneficiarii banii

Acești bani vor putea fi utilizați pentru achiziționarea și instalarea de repartitoare de căldură în apartamentele din blocuri, conform unui proiect legislativ care a fost aprobat de Senat.

Proiectul legislativ propune „acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice”.

Astfel, în anul 2024, cetățenii români aflați în situații vulnerabile vor avea acces la un sprijin financiar cu o valoare maximă de 750 de lei.

Suma respectivă va fi acordată pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă numai după ce a fost efectuată montarea de către o firmă autorizată a unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică.

Până când va putea fi utilizat ajutorul

Persoanele și familiile considerate vulnerabile sunt cele cu un venit lunar pe membru de familie sub 2.000 de lei, criteriul fiind completat și de condițiile legate de vârstă, având o limită stabilită la 60 de ani, asociată cu capacitatea de muncă.

„Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei (375 de milioane – n.r.) ”, după cum apare într-un comunicat recent al Ministerului Energiei.

În plus, viitoarea lege prevede și amânarea termenului actual pentru „ montarea sistemelor de măsurare (…) pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă de consum ” în locuințele racordate la sistemul centralizat până la 31 decembrie 2024, potrivit avocatnet.ro.


Publicat

în

de către

Etichete: