Alertă în Apuseni. Barajul de la Roşia Montană s-a fisurat, sute de persoane au fost evacuate de urgenţă

Este alertă în Apuseni, după ce barajul de la Roşia Montană s-a fisurat. Au fost emise mesaje RO-ALERT prin care se solicită evacuarea de urgenţă a oamenilor.

Alertă în Apuseni. Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare s-a fisura în noaptea de sâmbătă spre duminică, vieţile a sute de oameni fiind în pericol.

Alertă în Apuseni. Sute de persoane evacuate în miez de noapte

Autorităţile din judeţul Alba s-au mobilizat după o avarie la sistemul de golire de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. S-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei.

Au fost transmise mai multe notificări RO-Alert pentru populația din zonă. Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități la Abrud și Câmpeni. Vizate de evacuare au fost în total peste 200 de persoane.

Până la acest moment, la nivelul județului Alba au fost luate următoarele măsuri:

– convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al comunei Roșia Montană;

– întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județui Alba;

– activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției;

– alertarea grupei operative și creșterea capacității de intervenție, prin suplimentarea personalului operativ cu cel aflat în turele libere;

– dislocarea următoarelor forțe și mijloace în zona Lacului Piscicol Tăul Mare: două autocamioane de intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min); două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere; două microbuze de transport; trei ofițeri, 40 de subofițeri și soldați aparținând ISU Alba; buldozer asigurat prin grija administrației locale, pentru facilitarea accesului autospecialelor de intervenție; personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice și a celorlalte măsuri specifice.

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.

De asemenea, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Lacul Tăul Mare se află la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană şi este un lac artificial construit în anul 1908.

Este situat în parte estică a comuneiTăul Mare, are o suprafaţă de 40.000 mp. şi este alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu,Vârşi şi Suley. Acesta reprezintă un important punct de interes turistic al zonei,care oferă o panoramă deosebită spre Vârul Carnic, Vf. Cetate şi Vf. Vulcan


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns