Bobotează 2024, tradiții și obiceiuri. Când se pune busuiocul sub pernă și ce este bine să faci cu agheasma

Boboteaza este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine și reprezintă momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de către Sfântul Ioan. În această zi, credincioșii respectă cu strictețe o serie de tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2024

Pe data de 6 ianuarie, preoții sfințesc apele, iar cei care se stropesc sau fac baie în apa sfințită vor fi feriți de vești rele, spirite rele și boli. Apa are o semnificație aparte. Se spune că, după ce este sfințită, are puteri miraculoase. Prin urmare, în ziua de Bobotează nu se spală rufele.

După slujba de Bobotează, există tradiția ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, iar bărbații curajoși sar în apă după ea. Primul care o aduce la mal va avea parte de sănătate și noroc tot anul.

Apa sfințită sau agheasma este cel mai important element al sărbătorii de Bobotează. Această apă capătă proprietăți supranaturale prin intervenția directă a Duhului Sfânt.

Când se pune busuiocul sub pernă de Bobotează

Busuiocul este cunoscut ca fiind o plantă cu proprietăți antiseptice și are calități de vindecare ale anumitor afecțiuni. Potrivit tradițiilor, fetele care își doresc să își viseze ursitul trebuie să „fure” sau să accepte de la preot un fir de busuioc sfințit.

Potrivit tradițiilor, dacă îl vor ţine în sân sau îl vor pune sub perna înainte de a adormi, dar şi dacă postesc şi se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea în vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătorească.

Această tradiție diferă în funcție de zonă. De exemplu, o altă tradiție spune că, pentru a-și visa perechea, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete, din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Bobotează

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai împlinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc’ şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.


Publicat

în

de către

Etichete: