BREAKING NEWS: Regina Angliei a murit!

Regina Elisabeta a II-a a Angliei a murit, joi după-amiaza. Anunțul oficial al Casei Regale a Marii Britanii.

Regina Angliei, Elisabeta a ll-a, a murit joi după -amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, a anunţat Palatul Buckingham.

Regina Angliei, Elisabeta a ll- a, a murit la Balmoral

”Regina a murit paşnic la Balmoral în această după-amiază”, este anunţul.

”Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce la Londra mâine”, mai arată anunţul.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 ani. Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani.

Prințul Charles de Wales este moștenitor al tronului Regatului Unit

Regina se confrubnta cu grave probleme de sănătate încă din luna octombrie a anului trecut, care i-au provocat dificultăți în a merge și a sta în picioare.

În octombrie anul trecut, Regina Elisabeta a petrecut o noapte în spital pentru o serie de analize, ea anulând atunci o vizită pe care urma să o facă în Irlanda de Nord. În următoarele două luni, ea și-a anulat mai multe evenimente. În luna februarie, regina s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a avut „simptome uşoare”, anunța Palatul Buckingham, potrivit hotnews.ro.

Premierul britanic Liz Truss a declarat în urma internării că „întreaga țară va fi profund îngrijorată de veștile venite de la Palatul Buckingham în acest prânz”.

Elisabeta a II-a a fost regina a 15 state suverane
Regina Angliei a murit. Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary, născută pe 21 aprilie 1926, Balmoral Castle, Scoția, Regatul Unit) a fost regina a 15 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.

Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicențiu și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

Elizabeth s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă. Elizabeth a avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii. Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și vizite la sau de la cinci papi. Printre evenimentee semnificative se numără: o încoronare în 1953 și celebrarea Jubileului de Argint, de Aur, de Diamant și de Platină în 1977, 2002, 2012 și 2022. Elizabeth este cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca longevitate din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței), conform wikipedia.ro.

Elizabeth s-a confruntat ocazional cu sentimente republicane și critici de presă asupra familiei regale, în special după destrămarea căsătoriilor copiilor ei, a avut Annus horribilis în 1992 și moartea în 1997 a fostei sale nore Diana, Prințesă de Wales. Cu toate acestea, sprijinul pentru monarhie în Regatul Unit a fost și rămâne constant ridicat, la fel ca și popularitatea ei personală.


Publicat

în

de către

Etichete: