Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Sofia. Rugăciunea care te scapă de toate relele

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră de Sfânta Sofia. Rugăciunea care te scapă de toate relele și care trebuie rostită în această zi.

Calendar ortodox 17 septembrie 2022. Sfânta Sofia și fiicele ei

Pe data de 17 septembrie, în fiecare an, este prăznuită sărbătoarea Sfintei Sofia, care a a trăit împreună cu fiicele sale în Italia și au pătimit în timpul domniei lui Adrian. Sfânta Sofia a avut trei fiice, cărora le-a pus numele după cele trei virtuți creștine: Pistis (Credința), Elpis (Nădejdea), Agapis (Dragostea). Aceasta a rămas văduvă la scurt timp după căsătorie.

Sofia le-a crescut de una singură pe cele trei fete ale ei. La un moment dat, împăratul Adrian, a trimis slujitorii pentru a le aduce pe cele trei fete la palat. Împreună cu ele a venit și mama lor, care le-a întărit credința creștină. Împăratul dorea ca acestea să jertfească zeiței Artemida, însă cele trei fete au refuzat. Pentru că nu au vrut și pentru că și-au exprimat credința în Iisus Hristos, Adrian a poruncit să fie omorâte doar fiicele, ca mama să sufere mai mult.

Rugăciune către Sfânta Sofia

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Dreapta Ta cea purtătoare…

“Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Dăruieşte-mi, Stăpâne Hristoase, strălucirea înţelepciunii Tale celei mai presus de lume şi negrăită, ca să laud pe bine cuvioasele şi prealăudatele Tale muceniţe, pe odraslele Sfintei Sofia.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Numirea ta de Dumnezeu cugetătoare Sfântă Sofia, arătat s-a împodobit cu vieţuirea. Căci toată viaţa ta ai săvârşit-o în dorirea înţelepciunii; şi ai strălucit cu darurile înţelepciunii.

Stih: Sfintelor muceniţe, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Rodul tău cel preafericit, fiind împodobit cu numărul înţelepciunii celei mai presus de Dumnezeire prin chinuri, pentru aceea ai strălucit Preaînţeleaptă Sofia, ceea ce eşti numită cu numele dumnezeieştii înţelepciuni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Trei fecioare tinere curate şi la suflet şi la trup, prin fapte bune Ţi s-au adus Ţie, Hristoase, Mirelui Celui Înţelegător, mirese prin mucenicie: Sfintele Pistis împreună cu Elpis şi cu Mărita Agapis.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Sălăşluindu-Se în pântecele tău Cuvântul lui Dumnezeu, întreg chipul meu cel omenesc l-a primit şi cu totul l-a înnoit. Pentru aceea, toţi credincioşii te slăvim pe tine, de Dumnezeu Născătoare.”


Publicat

în

de către

Etichete: