Calendar ortodox 19 septembrie 2022: Sărbătoare în calendarul creștin! Luni e ziua tuturor celor ce poartă acest nume. Rugăciune pentru izbăvirea de ghinion și de dușmani

Calendar ortodox 19 septembrie 2022. Ce sărbătoare e luni în calendarul creștin? E ziua tuturor celor care poartă numele acestui sfânt!

Luni e zi de sărbătoare în calendarul creștin. Zi onomastică pentru toți cei care poartă numele Sabin, Sabina, derivate ale numelui Sfântului Savatie pomenit azi de Biserica Ortodoxă.

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont pentru izvăvire de dușmani.

Calendar ortodox 19 septembrie 2022

Calendar ortodox 19 septembrie 2022. Luni e zi de sărbătoare în calendarul creștin.

Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfinţiilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont care au trăit în vremea împăratului Roman Marcus Aurelius Probus (276-282), greu osândiți de păgâni pentru credința lor și iubirea de Dumnezeu.

Pe când se săvârșea praznicul zeului Apolo, din părțile din afară de cetate, veniră în Antiohia doi oameni, Trofim și Savatie, creștini dreptcredincioși și închinători și Dumnezeului celui adevărat. Și, văzând prăznuirea cea pierzătoare de suflete a păgânilor, n-au voit să intre și să se veselească cu dânșii, zicând: „Suntem creștini și nu se cade nouă a veni la ospețe păgânești”.

Acestea auzindu-le Eliodor, îndată a poruncit ostașilor să-i prindă și în temniță să-i despartă unul de altul. Și, aducând întâi pe Trofim, l-a întrebat de viață și de credință. Deci, mărturisind el cu îndrăzneală credință în Hristos, dregătorul s-a umplut de mânie, văzând atâta tărie de credință la un tânăr ca dânsul, și dezbrăcându-l, a poruncit să fie bătut fără milă cu toiege, până când s-a roșit pământul de sângele lui, apoi, cu unelte ascuțite strujindu-i trupul până la oase, l-au aruncat în temniță.

A fost adus, apoi, fericitul Savatie, care, după mărturisirea credinței înaintea dregătorului, a fost spânzurat și strujit cu unghii de fier atât de mult, încât, pe când îl aduceau înapoi în temniță, și-a dat duhul.

A urmat apoi Sfântul Trofim, și el ucis în mari chinuri.

În anul 1907, în apropierea Sinadelor, arheologii au descoperit un mic sarcofag, din piatră, pe care era inscripționat numele Sfântului Mucenic Trofin. Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont, erau cinstiți în Constantinopol în biserica Sfântul Pavel al orfanilor.

Calendar ortodox luni. Derivate ale numelui Savatie

Savel, Savin, Savina, Sabin, Sabina Savatie. Ca nume de familie, la noi există multe derivate: Savu, Săvescu, Săvulescu, Săvinescu, Savatie etc.

Conform calendarului ortodox, aceștia își pot serba ziua de nume în date de 12 aprilie când pomenim pe Sfântul Mucenic Sava de la Buză, sau pe 19 septembrie când sunt pomeniți Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont, și pe 5 decembrie când prăznuim pe Sfântul Sava cel Sfințit.

Calendar creștin ortodox 19 septembrie 2022. Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont pentru izvăvire de dușmani pe care e bine să îl citească luni toți credincioșii, atunci când se face și pomenirea acestor sfinți, potrivit calendar ortodox 19 septembrie 2022 .

Troparul Sfinţilor Mucenici Trofim, Savatie şi Dorimedont, glasul al 8-lea:

Dumnezeu Cel Lăudat în Treime a preamărit treimea mucenicilor; pe Sfântul Trofim, pe Sfântul Savatie şi pe Sfântul Dorimedont; căci, întru Dânsul crezând, au surpat pe vrăjmaşul. Prin rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.


Publicat

în

de către

Etichete: