Calendar ortodox 20 octombrie 2022: Sfânt vindecător al bolnavilor, sărbătorit joi în calendarul creștin! Rugăciune pentru izbăvirea de duhuri necurate

Calendar ortodox 20 octombrie 2022. Sfânt cunoscut ca protector și tămăduitor atât al bolilor psihice, cât și al persoanelor demonizate, prăznuit joi în calendarul creștin.

Calendar ortodox 20 octombrie 2022. Sfântul Gherasim din Kefalonia, cunoscut și ca vindecătorul bolilor psihice, sărbătoare joi în calendarul creștin.

Sfântul Gherasim este pomenit în calendarul ortodox în data de două ori pe an: pe data de 16 august ziua în care a trecut la cele veșnice și pe 20 octombrie, ziua descoperii sfintelor sale moaște.

Calendar ortodox 20 octombrie 2022

Sfântul Gherasim, Noul Pustnic al Chefaloniei, s-a născut în satul Trikkala din Peloponez. În primii ani ai maturității s-a călugărit pe insula Zakynthos, după care a plecat la Muntele Athos unde a devenit schimonah, studiind împreună cu pustnicii de pe Sfântul Munte.

Primind binecuvântare de la părinți, călugărul s-a dus la Ierusalim să se închine la Sfântul Mormânt Dătător de Viață al Mântuitorului. După ce a vizitat multe din locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Sinai, Antiohia, Damasc, Alexandria și Egipt, el s-a întors la Ierusalim, devenind îngrijitor de candele la Sfântul Mormânt.

Sf Gherasim a fost hirotonit diacon și apoi preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1534-1579).

Binecuvântat de patriarh pentru o viață solitară, Sfântul Gherasim s-a retras în singurătatea din Zakynthos, unde s-a hrănit numai cu ierburi.
După cinci ani, a simțit dorința de a pleca pe insula Chefalonia unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Sfântul Gherasim a restaurat biserica din Omala și a construit o mănăstire de măicuțe unde a trăit, a muncit și a privegheat neîntrerupt timp de treizeci de ani. El se ruga îngenunchind pe pământul gol.

Pentru viața lui sfântă, Sfântul Gherasim s-a învrednicit de darul vindecării bolnavilor și a izgonirii duhurilor necurate, scrie doxologia.ro.

Calendar ortodox 20 octombrie 2022

Rugaciune către Sfântul Gherasim din Kefalonia vindecătorul bolilor psihice

„Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei si ocrotitorule al ortodocsilor, primeste putina mea rugaciune pentru (numele), care mult se chinuieste. Stiu ca ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiti de duhurile necurate, si pentru aceasta te rog sa ii dezlegi de legaturile diavolesti cu care este legat. Arata-ti si acum puterea, sfinte, ajutand aceasta faptura care mult patimeste.

Stiu ca pe tanarul care vroia sa isi curme viata, aruncandu-se din clopotnita, nu doar ca l-ai tinut in viata, ci l-ai si izbavit de diavolul care il chinuia. Stiu ca pe femeia pe care diavolul voia sa o inece ai tinut-o in chip minunat deasupra apei pana ce maicile au venit sa o ajute. Si nu numai ca nu a murit, dar prin rugaciunile tale a si scapat din ghearele diavolului care o chinuia.

Mare este durerea parintilor care sufera vazandu-si copiii patimind, mare este durerea rudelor cand un om este bantuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu ma lasa. Stiu ca rugaciunea mea este slaba, dar nu pentru credinta mea, ci pentru iubirea ta fata de neamul crestinesc te rog cu inima zdrobita: indura-te, sfinte, si alunga de la (numele) toata lucrarea draceasca, pentru ca el, cunoscand puterea dumnezeiasca, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii sale, multumindu-ti pentru ajutorul primit si laudandu-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Amin.”


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns