Calendar ortodox 24 septembrie 2022. Sfânta Muceniță Tecla, mijlocitoare pentru iertarea sufletelor şi vindecătoarea bolnavilor

Sfânta Muceniță Tecla, mijlocitoare pentru iertarea sufletelor, este prăznuită anual la data de 24 septembrie. Pentru că şi-a dedicat viaţa lui Hristos de când era doar o copilă şi pentru credinţa ei nestrămutată la care nu a renunţat nici când a fost supusă celor mai aprige chinuri, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor.

Sărbători religioase 24 septembrie 2022

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Tecla

Greco-catolice: Sf. m. Tecla

Romano-catolice: Sf. Gerard, ep. m.

Calendar ortodox 24 septembrie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Tecla

Sfânta Muceniţă Tecla este prima femeie martiră pentru Hristos, scrie crestinortodox.ro. S-a născut în cetatea Iconiu, din părinți păgâni. S-a logodit cu Tamir, un tânăr de neam bun, în timpul în care la Iconiu sosise Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, ca să predice Evanghelia.

Ascultând mai multe zile și nopți cuvântările acestuia, Tecla a decis să se convertească la creștinism și s-a hotărât să ducă o viață de feciorie.

Când a aflat mama ei că nu mai vrea să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos, femeia a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc, invocând că Tecla nu este fiica ei, ci este „ramură uscată și blestemată odrasla“. A fost aruncată în foc, dar a ieșit nevătămată.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în față conducătorului cetății că este creștină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.

Primind binecuvântarea Sfântului Apostol Pavel, s-a retras într-un loc pustiu, la Maloula, oraș situat la 70 km vest de Damasc, în Siria. Pentru credința ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor.

Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat și în urma rugăciunilor ei, stânca s-a despicat și i-a devenit mormânt.

Calendar ortodox 24 septembrie 2022. Rugăciune către Sfânta Muceniță Tecla, mijlocitoare pentru iertarea sufletelor

Sfântă Tecla, întâia pătimitoare pentru Hristos și propovăduitoare a Evangheliei, privește din ceruri către noi, cei neputincioși și împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și călăuzire.

Ceea ce din tinerețe ai slujit lui Hristos, povățuiește pe cei tineri să iubească pe Domnul și să împlinească sfintele Lui porunci.

Ceea ce ai suferit pentru credință și pentru curăție, fii ocrotitoare celor nedreptățiți, alinătoarea durerilor celor suferinzi și sprijinitoare celor ce se luptă împotriva ispitelor și a patimilor.

Ceea ce ai viețuit mulți ani în pustie și te-ai nevoit în post și rugăciune, dăruiește dor de cer și râvnă sfântă monahilor și monahiilor care și-au închinat viața slujirii Domnului.

Ceea ce ai fost întocmai cu Apostolii, dăruiește-ne să devenim apostoli ai lui Dumnezeu prin viețuirea, prin faptele și prin cuvintele noastre, ca să fim lumină în lume.

Tu, ceea ce te-ai rugat pentru sufletul răposatei Falconila și ai înduplecat pe Dumnezeu să o izbăvească din focul cel de veșnic, fii mijlocitoare pentru iertarea sufletelor celor dragi ai noștri, care au trecut la cele veșnice.

Iar nouă, celor aflați pe marea învolburată a acestei vieți trecătoare, ajută-ne să împlinim făgăduințele Sfântului Botez, să spălăm cu lacrimi de pocăință întinăciunea păcatelor, și să dobândim îndreptarea vieții, prin viață virtuoasă.

Înalță rugăciuni către Domnul Hristos, ca să întărească poporul bine-credincios în fapte bune, să ne dăruiască cele de trebuință în viața aceasta, și toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor, să ne păzească de căderi în păcat, și să ne învețe a viețui potrivit voii Sale, ca să ne învrednicim a ajunge întru lumina cea neînserată a Împărăției Sale celei veșnice, și să slăvim, împreună cu toți sfinții, pe Tatăl, și pe Fiul, și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.


Publicat

în

de către

Etichete: