Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Cruce neagră, Sfânta Haritina, mare ajutătoare în războiul minţii cu gândurile, patimile şi viciile

Sfânta Muceniţă Haritina, prăznuită anual pe 5 octombrie, este considerată ocrotitoarea celor care se luptă cu patimile. Astăzi este bine să rosteşti rugăciunea către această sfântă muceniţă pentru izbăvire grabnică de necazuri.

Sărbători religioase 5 octombrie 2022

Ortodoxe: Sf Muceniţă Haritina

Greco-catolice: Sf. Haritina

Romano-catolice: Sf. Faustina Kowalska, călug.; Ff. Albert Marvelli; Bartolo Longo

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniţă Haritina

Sfânta Muceniţă Haritina a viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305), scrie crestinortodox.ro. Rămasă orfană de mică, Haritina a fost crescută de creștinul Claudiu. Dometie, dregătorul împărătesc, aflând că Haritina este creștină, a chemat-o la judecată înaintea tribunalului şi a întrebat-o:

„Este adevărat, tânăro, că fiind creștină tu însăți, îi mai înșeli și pe alții, ademenindu-i la credință ta profană?”

Haritina a răspuns, însă, fără teamă că este creștină şi că va continua să le arate adevărul celor înșelați, aducându-i pe în lumina lui Hristos.

Din acest motiv, a fost supusă la mai multe chinuri. A fost tunsă și i s-au pus cărbuni aprinși pe cap, dar a scăpat nevătămată. A fost aruncată legată în mare, dar Dumnezeu a scos-o la mal. Pentru că nicio pedeapsă nu i-a adus moartea, împăratul a decis ca niște desfrânați să o necinstească pe fecioară. Sfânta Haritina s-a rugat ca Dumnezeu să-i ia sufletul înainte ca acele slugi să-i întineze trupul. Cum stătea îngenuncheată la rugăciune, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat la Ceruri.

Calendar ortodox 5 octombrie 2022. Rugăciune către Sfânta Haritina de ajutor în lupta cu patimile

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns