Cancerul de colon poate fi depistat cu ușurință. Oricine poate încerca un test.

Cancerul de colon este o formațiune solidă care se dezvoltă din cauza creșterii necontrolate a unor celule în intestinul gros. Aceasta poate duce la apariția polipilor în colon sau rect.

Intestinul gros, care măsoară aproximativ 1,5 metri, este alcătuit din cecum, colon (circa 1,3 metri) și rect, și de aceea se mai numește și cancer colorectal.

Atunci când este depistat la timp, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes. Un mod simplu de a-l identifica este prin intermediul testului de detectare a sângerărilor oculte, care vizează identificarea sângerărilor ascunse în fecale.

Acest test poate fi efectuat cu ușurință acasă. Dacă rezultatul arată prezența sângerărilor, este crucial să consultați imediat un medic.

Există diverse variante de teste pentru sângerările oculte, dar, în general, ele implică următorii pași: timp de trei zile, colectați o probă de fecale de pe o bandă specială folosind vârful unui flacon furnizat.

Apoi, adăugați 5 picături de extract în caseta de testare și așteptați 10 minute pentru a afla rezultatul. Sângerarea în fecale poate fi un semn important, dar nu este întotdeauna asociată cu cancerul de colon.

Aceasta poate să indice și alte probleme de sănătate, cum ar fi hemoroizii, fisurile anale, colita ulcerativă sau ulcerul duodenal, motiv pentru care este crucial să discutați cu medicul dumneavoastră în legătură cu această problemă.

Schimbări în tranzitul intestinal (pot varia între constipație și diaree);

Modificări în aspectul și consistența materiilor fecale;

Sensul că intestinul nu a fost complet golit după defecare;

Senzația de umflare abdominală;

Reducerea neexplicabilă în greutate;

Senzația de oboseală și slăbiciune inexplicată;

Disconfort sau durere la nivel rectal sau anal;

Detectarea unei mase palpabile în regiunea abdominală;

Durere, crampe sau umflarea abdominală;

Anemie datorată lipsei de fier (scăderea numărului de globule roșii din sânge

Factorii de risc asociati cu cancerul de colon si rectal sunt variati si pot influenta sanatatea unei persoane in mod semnificativ.

Antecedentele in familie: Riscul de a dezvolta aceasta boala creste daca un membru de gradul I al familiei a fost diagnosticat cu cancer de colon pana la varsta de 45 de ani.

Varsta: Peste 90% din cazurile de cancer de colon si rectal afecteaza persoanele cu varsta de peste 50 de ani.

Sexul: Cancerul de colon este mai frecvent la femei, in timp ce cancerul rectal afecteaza mai des barbatii.

Fumatul: Fumatul poate creste riscul de aparitie a adenoamelor de colon de aproximativ 2,5 ori.

Consumul excesiv de alcool: Consumul regulat si in cantitati mari de alcool, in special berea, poate dubla riscul de a dezvolta aceasta boala.

Dieta: O dieta bogata in fibre si saraca in grasimi poate reduce riscul de cancer de colon, in timp ce un consum crescut de grasimi si carbohidrati rafinati poate creste riscul.

Bolile inflamatorii intestinale: Persoanele cu colita ulcerativa sau boala Crohn au un risc de 4 pana la 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer de colon.

Tratamentul depinde de stadiul bolii, iar diagnosticarea precoce este esentiala pentru sansele de vindecare. Chirurgia este cea mai comuna metoda de tratament, dar in unele cazuri poate fi necesara chimioterapia sau radioterapia. Este crucial ca oamenii sa nu ezite sa consulte un medic si sa se informeze cu privire la factorii de risc si modalitatile de prevenire a acestei boli.


Publicat

în

de către

Etichete: