Deși Crăciunul a trecut, nu ar trebui să te grăbești să despodobești bradul. Potrivit tradiției, adevăratele sărbători abia au început. Cele 12 zile ale sărbătorilor de iarnă au început abia pe 25 decembrie. Așa că, în ceea ce privește obiceiul, te poți bucura în continuare de frumoasele ornamente.
Conform tradiției, se spune că îndepărtarea decorațiunilor de Crăciun înainte sau după cele 12 zile aduce ghinion. Astfel, dacă vrei să ai noroc în anul 2024, ar fi bine să mai aștepți puțin. Iată de ce.
Când ar trebui să îți despodobești bradul de Crăciun
Conform tradiției, intervalul de timp în care poți despodobi bradul de Crăciun și în care poți renunța la toate celelalte decorațiuni este destul de scurt, relatează Livingetc.
„În general, regula de bază spune că trebuie să renunțați la brad și la decorațiunile de Crăciun cândva după 5 sau 6 ianuarie, pentru a respecta cele 12 nopți de Crăciun”, a explicat Chenise Hinds, designer de interior.
„Această credință a prins rădăcini în timpul epocii victoriene din Anglia. Pe atunci, decorațiunile erau destul de scumpe, așa că obiceiul spunea să le dai jos imediat după sărbătoare pentru a evita deteriorarea lor, înainte de a le depozita pentru anul următor”, a mai declarat Hinds.
Cu toate acestea, ea atrage atenția că multe familii fac excepții în zilele noastre, mai ales dacă au copii care nu sunt încă pregătiți să spună adio sărbătorilor.
Deși unora li se par convenabile tradițiile străvechi, acestea nu reprezintă în niciun caz o regulă.
„Cel mai important lucru este să faci ceea ce ți se pare potrivit pentru familia ta”, spune ea.
Tradiția celei de-a douăsprezecea nopți
Totuși, dacă vrei să te ferești de ghinion încă dinainte de Anul Nou, nu e rău să te abții de la înlăturarea decorațiunilor. Obiceiul vechi de secole se concentrează în jurul celor 12 nopți de Crăciun, iar unii creștini folosesc acest interval de timp pentru a marca multe dintre sărbătorile lor.
Cu toate acestea, dacă vrei să renunți la brad și la decorațiuni, ar trebui să faci acest lucru în a douăsprezecea zi.
„Acest lucru ar trebui făcut până în seara zilei de 5 ianuarie pentru a evita ca ghinionul să se abată asupra gospodăriei tale în anul următor”, spune Jack Thweatt, lider de cult.
„Tradiția nopții a douăsprezecea își are originea în celebrarea creștină a Epifaniei (n.red Bobotează), care marchează vizita magilor la pruncul Iisus”, explică Chenise. „Pentru mulți creștini, a douăsprezecea noapte este celebrată pe 5 sau 6 ianuarie, în funcție de fiecare biserică în parte”, a mai spus ea.