Când începe Postul Crăciunului 2023. Reguli de respectat în zilele cu dezlegare la pește

Postul Crăciunului are în fiecare an o dată fixă. Astfel, și în 2023 acesta începe pe data de 14 noiembrie. Aceasta durează 40 de zile, până la Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Când începe Postul Crăciunului 2023. În acest an, ziua de lăsatul secului este marți, 14 noiembrie. Ultima zi de post este ajunul Crăciunului, adică pe 24 decembrie, care, în 2023, va pica într-o zi de duminică.

Când începe Postul Crăciunului 2023. De ce durează postul 40 de zile

Cele 40 de zile de post sunt o trimitere la faptul că și Mântuitorul însuși săvârșește un post de 40 de zile în pustietate după ce este botezat. Cifra 40 amintește, totodată, de postul profetului Moise pe Muntele Sinai.

Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie. Prin lungimea şi durata lui, acest post ne aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, când prorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră, scrie alba24.ro

Tot atunci s-au stabilit și regulile care trebuie respectate în post. Acest lucru s-a întâmplat având în vedere că unii erau foarte aspri și țineau mult post negru. Alții țineau doar șapte zile de post și se bucurau și de alimente care ar fi considerate acum interzise.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos.

În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului25 noiembrie;26 noiembrie;30 noiembrie – Sfântul Andrei;3 decembrie ;4 decembrie;5 decembrie;6 decembrie – Sfântul Nicolae;7 decembrie;9 decembrie;10 decembrie;12 decembrie;16 decembrie;17 decembrie;18 decembrie.

Reguli pentru zilele cu dezlegare la pește

Din punct de vedere al alimentației, este un post mai ușor față de cel al Paștelui. Cuprinde multe dezlegări la peste, ulei și vin. În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile. În această zi, se ajunează până după-amiază. Atunci se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului lui Daniel şi a celor trei tineri din Babilon.

În alte zone, se ajunează în această zi până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.


Publicat

în

de către

Etichete: