Când se trece la ora de vară 2021. Cum se schimbă ora

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora, iar asta pentru că Parlamentul European a votat pe data de 26 martie 2019 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Vezi când se trece la ora de vară 2021 și cum se schimbă ora.

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă.

Când se trece la ora de vară 2021

Țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba ceasul în ultima duminică din luna martie a anului 2021, adică în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

Statele membre UE care doresc să păstreze ora standard, adică ora de iarnă, vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.

Cum se schimbă ora

Dacă se va schimba ora de vară 2021, ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 3 va deveni ora 4 în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

În schimb, dacă nu se va schimba ora și se decide să se rămână la ora standard, respectiv ora de iarnă, ceasurile se vor da cu o oră înapoi în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, astfel că ora 4 va deveni ora 3.

Se schimbă ora automat la telefon?

Pentru cei care nu știu dacă trebuie să schimbe manual ora la telefon, smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei.

Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.

Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2021?

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Un studiu publicat în 2016 arată impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.

Cum a apărut ideea de a schimba ora

Primul care a sugerat ideea de schimbare a orei a fost Benjamin Franklin, în anul 1784, însă se pare că acesta făcuse o glumă.

Germania a aplicat pentru prima oară schimbarea orei, în anul 1916, cu scopul de a economisi resurse în timpul Primului Război Mondial.

România a adoptat pentru prima oară ora de iarnă și ora de vară în 1932, însă schimbarea orei a fost abandonată în 1941 și a fost reintrodusă în 1979.