Cât va merge darul la nuntă în 2024, în România. Câți lei trebuie să dai, în funcție de oraș și de gradul de rudenie/prietenie

Odată cu venirea noului an, o mulțime de tineri se pregătesc să facă pasul cel mare. Lunile trec, iar sezonul nunților va ajunge mai repede decât ar crede unii. Așa că, toți românii care au evenimente în această vară, trebuie să scoată bani frumoși din buzunar, mai ales dacă cei care vor avea nunta sunt rude cu ei. Cât merge darul în toate zonele țării? 

Anul 2024 a venit, iar sezonul de nunți este mult așteptat pentru miri. Românii trebuie să facă economii serioase dacă au multe evenimente în acest an, căci darurile au mai crescut. Evenimentele devin mai importante, dar și mai scumpe mai ales dacă viitorii miri vă sunt rudă ori prieteni apropiați. Se pun mai mulți bani în plic dacă protagoniștii nunții nu vă sunt doar amici. Iată cum va merge darul în toate zonele țării.

Cât este darul la o nuntă în Banat

Zona Banatului este cunoscută pentru nunțile cu alai, tradiții și obiceiuri din strămoși care se mai respectă și în zilele noastre. Nunțile cu sute de invitați sunt obișnuite pentru bănățeni. Suma pentru darul de nuntă ar putea varia între 1000 și 2000 de lei (de cuplu), potrivit unui ghid complet pentru darul de nunti. Sigur că, dacă viitorii miri fac parte din familie ori vă sunt prieteni foarte apropiați, atunci trebuie să scoateți din buzunar mai mulți bani.

Cât este darul la o nuntă în Oltenia

Nunțile în Oltenia se fac cu sute de persoane, deci viitorii miri vor avea multe de organizat în cea mai frumoasă zi din viața lor. Tradițiile sunt nelipsite, mai ales la nunțile de la țară. Există multe reguli și obiceiuri pe care oltenii le respectă și-n ziua cea mare. Aici, darul este cuprins între 1000 de lei și 1600 de lei (de cuplu), mai ales dacă vorbim despre o nuntă simplă. Dacă mirii fac parte din familie ori sunt prieteni apropiați, atunci trebuie să scoateți mai mulți bani din buzunar.

Cât este darul la o nuntă în Muntenia

Dacă vorbim de nunțile în Muntenia, atunci darurile variază între 1200-1500 de lei (de cuplu). Și aici, la fel ca-n alte cazuri, banii în plic diferă dacă nunta este în familie ori sunt prieteni apropiați. Un obicei special în această zonă este ca părinții mirelui, dar și cei ai miresei să primească diverse cadouri în ziua cea mare, însă cu o condiție: să nu fie la fel!

Cât este darul la o nuntă în Moldova

Darurile la nunțile în Moldova variază între 1000-1800 de lei (de cuplu). La fel ca-n restul zonelor din țară, dacă mirii sunt persoane apropiate sau fac parte din familie, atunci vorbim de sume mult mai mari. În Moldova, pe lângă banii dați în plin la nuntă, invitații pot aduce cadouri pentru miri.

Cât este darul la o nuntă în Transilvania

Darurile în această zonă sunt cuprinse între suma de 1000 de lei și 1800 de lei (de cuplu). Tradițiile săsești, maghiare sau românești pot influența preferințele în materie de cadouri, care sunt nelipsite de la o nuntă. Invitații nu trebuie să vină cu mâna goală în ziua cea mare. Sigur că, aceste lucruri depind mult și de cum își organizează tinerii căsătoriți marele eveniment.

Cât este darul la o nuntă în Dobrogea

În această zonă, darurile de nuntă sunt cuprinse între 1000-1500 de lei de cuplu. Și această zonă are tradițiile ei, care sunt respectate de miri în funcție de preferințe. Sigur că, și-n acest caz darul crește dacă mirii fac parte din familie ori sunt prieteni apropiați cu nuntașii.

Cât este darul la o nuntă în Maramureș

Dacă vorbim de nunțile din această zonă, atunci vorbim clar și despre numeroase tradiții și obiceiuri. Se fac petreceri cu sute, poate mii de persoane, iar mirii ies cei mai câștigați datorită acestui lucru. Fiecare cuplu oferă o sumă cuprinsă între 1200-2000 de lei, în funcție de legătura strânsă cu familia mirilor ori cu cei doi protagoniști ai marelui eveniment.

Cât este darul la o nuntă în Bucovina

În această zonă, fiecare cuplu scoate din buzunar pentru darul de nuntă o sumă cuprinsă între 1000 și 1700 de lei. Și aici, dacă invitații sunt prieteni buni cu mirii, atunci pot da un dar de la 1500 de lei și până la 3000 de lei. Darul de nuntă rămâne o tradiție în cultura românească și depinde de situația financiară a invitatului, dar și de gradul de rudenie/ prietenie pe care-l are cu unul dintre miri. Dacă ești rudă cu unul dintre miri, atunci darul de nuntă poate depăși lejer suma de 2000 de lei, de cuplu.


Publicat

în

de către

Etichete: