Cauciucurile de iarnă, obligatorii de la 1 noiembrie. Românii din această ţară riscă amenzi dacă nu le schimbă

În România, anvelopele de iarnă nu sunt obligatorie în funcţie de o dată din calendar, ci în funcţie de starea de moment a drumului pe care se circulă. În Austria, 1 noiembrie este data oficială de la care se dau amenzi pentru lipsa cauciucurilor cu setaări de iarnă.

În România, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii de la o dată anume. În schimb, în Austria, de la 1 noiembrie, anvelopele de iarnă sunt obligatorii, valabil și pentru motorete și biciclete. Potrivit asociației de automobiliști ÖAMTC, este recomandabil să vă faceți acum o programare pentru schimbarea anvelopelor.De ce să treceți la anvelopele de iarnă atunci când temperaturile scad?

Obligația de a avea anvelope de iarnă este și datorită problemelor care pot apărea. „Dacă apare brusc iarna, garajele sunt ocupate timp de săptămâni întregi. În plus, poate fi foarte frig noaptea sau la altitudini mai mari chiar și în octombrie, caz în care anvelopele de iarnă reprezintă un avantaj clar”, spune tehnicianul ÖAMTC Steffan Kerbl.

Înainte de a schimba anvelopele, trebuie verificate vechile anvelope de iarnă de pe mașină. „Conform legii, adâncimea benzii de rulare trebuie să fie de cel puțin patru milimetri pe tot parcursul iernii, adică, în funcție de kilometraj, ar trebui să fie încă aproximativ șase milimetri la schimbarea anvelopelor”, notează expertul clubului de mobilitate.

„Compoziția cauciucului se întărește în timp, așa că ar trebui să vă gândiți la anvelope noi după aproximativ cinci sezoane. De asemenea, dacă sunt vizibile fisuri sau alte deteriorări – o investiție în siguranță care merită în orice caz.”

În cazul în care vehiculul are senzori de presiune a anvelopelor instalați în jante, trebuie să vă asigurați că și jantele anvelopelor de iarnă au senzori corespunzători.

Noile anvelope de iarnă: ÖAMTC a testat anvelopele autoturismelor

În cazul în care este nevoie de anvelope noi, există o gamă largă de anvelope pe piață – dar care sunt cele mai bune și care sunt cele potrivite pentru nevoile dumneavoastră?

Clubul de mobilitate oferă orientare prin intermediul testelor extinse ale anvelopelor de două ori pe an. Testul actual al pneurilor de iarnă ÖAMTC este disponibil la www.oeamtc.at/tests/reifentest/winterreifentest-2022/.

Pe lângă anvelope, mașina în sine ar trebui, de asemenea, să fie supusă unei verificări de iarnă. Kerbl: „Bateriile cu vechime redusă sunt cea mai frecventă cauză a defecțiunilor. În cazul în care bateria are o vechime mai mare de patru ani sau este folosită doar pentru călătorii scurte, aceasta trebuie verificată înainte de sezonul rece. Dar rezistența la îngheț a sistemului de spălare a parbrizului și a sistemului de răcire ar trebui, de asemenea, să fie verificată acum.”

CAUCIUCURI DE IARNĂ 2022. De când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ şi care sunt amenzile

Membrii pot beneficia de o verificare gratuită WinterFit la bazele clubului de mobilitate. De asemenea, puteți schimba anvelopele acolo; mai multe informații despre acest lucru sunt disponibile la fiecare punct de service ÖAMTC sau online la www.oeamtc.at/termine.

Cauciucurile de iarnă sunt disponibile și pentru vehiculele cu două roți

Anvelopele de iarnă sunt disponibile și pentru vehiculele pe două roți – pentru motorete, de exemplu, dar și pentru biciclete. „Oricine merge cu un moped în oraș iarna sau vrea să fie sportiv pe bicicletă în sezonul rece ar trebui să se gândească și la achiziționarea de anvelope de iarnă, din motive de siguranță. Datorită compoziției cauciucului și a benzii de rulare, acestea au cu siguranță avantaje față de anvelopele normale”, spune tehnicianul clubului de mob.


Publicat

în

de către

Etichete:

Comentarii

Lasă un răspuns