Ce înseamnă, de fapt, mobilizarea parțială în Rusia, anunțată de președintele Vladimir Putin

Președintele Vladimir Putin a anunțat astăzi o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. De asemenea, Putin a avertizat Occidentul că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a-și proteja teritoriul.

Discursul televizat al liderului rus către națiune vine la o zi după ce regiunile controlate de Rusia din estul și sudul Ucrainei au anunțat că intenționează să organizeze voturi pentru a deveni părți integrante ale Rusiei.

Eforturile susținute de Kremlin de a cuceri patru regiuni ar putea pregăti terenul pentru ca Moscova să escaladeze războiul în urma succeselor ucrainene, relatează The Washington Post.

Vladimir Putin, discurs halucinant susținut astăzi

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că se angajează în „șantaj nuclear” și a luat la cunoștină „declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO cu privire la posibilitatea de a folosi arme nucleare de distrugere în masă împotriva Rusiei”.

„Celor care își permit astfel de declarații cu privire la Rusia, vreau să vă reamintesc că țara noastră dispune și ea de diverse mijloace de distrugere, și pentru componente separate și mai moderne decât cele ale țărilor NATO și, atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele rus a declarat că a semnat un decret privind mobilizarea parțială, care ar trebui să înceapă miercuri.

„Vorbim despre o mobilizare parțială, adică doar cetățenii care se află în prezent în rezervă vor fi supuși la recrutare și, mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate au o anumită specialitate militară și o experiență relevantă”, a declarat Vladimir Putin.
Referendumurile, care sunt așteptate încă din primele luni ale războiului, vor începe vineri în regiunile Luhansk, Kherson și în regiunile Zaporizhzhia și Donețk, parțial controlate de Rusia.

Ce este mobilizarea parțială, anunțată de Vladimir Putin

Liderul Rusiei a declarat că decizia de mobilizare parțială a fost „pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm, și anume pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a asigura securitatea poporului nostru și a oamenilor din teritoriile eliberate”.

Anterior, miercuri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins miercuri planurile Rusiei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate din estul și sudul Ucrainei și le-a caracterizat ca fiind un „zgomot”, apoi a mulțumit aliaților Ucrainei pentru că au condamnat voturile programate să înceapă vineri.

Patru regiuni controlate de Rusia au anunțat marți că intenționează să înceapă să voteze săptămâna aceasta pentru a deveni părți integrante ale Rusiei, ceea ce ar putea crea premisele ca Moscova să intensifice războiul în urma succeselor Ucrainei pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski: „Pozițiile noastre nu se schimbă”

În discursul său de seară, Zelenski a spus că există multe neclarități în jurul anunțurilor, dar a subliniat că acestea nu vor schimba angajamentul Ucrainei de a recuceri zonele ocupate de forțele rusești.

„Situația de pe linia frontului indică în mod clar că inițiativa aparține Ucrainei. Pozițiile noastre nu se schimbă din cauza zgomotului sau a oricăror anunțuri de undeva. Și ne bucurăm de sprijinul deplin al partenerilor noștri în acest sens”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Mulțumesc tuturor prietenilor și partenerilor Ucrainei pentru condamnarea fermă și masivă de astăzi, bazată pe principii, a încercărilor Rusiei de a organiza noi referendumuri false”, a mai spus liderul Ucrainei.

Bombardamentele în Ucraina continuă

În orașul Enerhodar, ocupat de Rusia, au continuat bombardamentele în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa. Operatorul energetic ucrainean Energoatom a declarat că bombardamentele rusești au avariat din nou infrastructura de la centrala nucleară din Zaporojie și au forțat pentru scurt timp lucrătorii să pornească două generatoare diesel pentru alimentarea de urgență a pompelor de răcire pentru unul dintre reactoare.

Astfel de pompe sunt esențiale pentru evitarea unei fuziuni la o instalație nucleară, chiar dacă toate cele șase reactoare ale centralei au fost oprite. Energoatom a declarat că generatoarele au fost oprite ulterior, odată cu restabilirea curentului electric principal.

Centrala nucleară Zaporojie a fost în centrul atenției timp de luni de zile din cauza temerilor că bombardamentele ar putea duce la o scurgere de radiații. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamente.


Publicat

în

de către

Etichete: