Ce se dă de pomană în prima zi de Paște! Tradiții și obiceiuri de care trebuie să știe credincioșii în preajma sfintei sărbători

Potrivit obiceiurilor străvechi, credincioșii împart pomană în amintirea și în cinstea celor decedați, în timp ce sărbătoresc Învierea Domnului.

Ce se dă de pomană în prima zi de Paște

Unul dintre gesturile specifice este împărțirea ouălor roșii. Aceste ouă sunt simboluri ale vieții și renașterii, oferite ca o pomană pentru sufletele celor plecați. În Muntenia, tradiția de a așeza ouă roșii peste morminte și rostirea numelui celor decedați exprimă respectul și dragostea față de cei dragi care nu mai sunt printre noi.

În credințele populare, Ziua de Paște este considerată o perioadă specială în care porțile Raiului sunt deschise pentru cei care trec în eternitate. Cei care pleacă din această lume în această zi sunt priviți cu noroc și se crede că ajung direct în Rai, fără judecată.

În diverse regiuni, tradițiile variază. În Banat, femeile împart colaci și ouă roșii vecinilor, iar cele care au pierdut copii oferă pomană constând în ouă roșii și păscuțe. Aceste gesturi reprezintă manifestări de pioșenie și respect față de cei adormiți.

În Bucovina, pomenirea celor dragi are loc în a doua zi de Paște.

Femeile duc la biserică pască, lumânări și vase noi, simbolizând lumină și căldură pentru sufletele celor plecați.

Astfel, tradițiile pascale românești încorporează nu doar bucuria Învierii, ci și comemorarea solemnă a celor decedați. Sărbătoarea de Paște devine astfel nu doar un moment de bucurie, ci și unul de reculegere și legătură cu tradițiile și credințele strămoșești.

Când ajunge Lumina Sfântă în România

Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România în această seară, 4 mai 2024.

Lumina Sfântă de la Ierusalim  va fi adusă în România cu avionul, urmând a fi preluată de delegații eparhiilor la Aeroportul Otopeni.

Ulterior, va fi distribuită fiecărei parohii, declară Biroul de presă al Patriarhiei Române.


Publicat

în

de către

Etichete: