Ce trebuie să ai în portofel de Sfantul Andrei ca să ai belșug

Sfântul Andrei 2023 este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși.

Pe 30 noiembrie, sărbătorim ziua Sfântului Andrei, o dată asociată cu superstiții legate de viitor.

Ce trebuie să ai în portofel, în această zi, să-ți meargă bine tot anul, însă în special, la locul de muncă. Ce spune tradiția.

Există foarte multe tradiții și superstiții, din popor, pe care multe persoane le mai respectă și-n aceste zile. Printre acestea, se numără și un obicei, pe care românii încă îl țin, pentru a le aduce noroc.

Se spune că o să-ți meargă bine in anul ce vine, dacă porți în portofel sau în buzunar niște monede sfințite. Pe lângă acestea, tradiția spune că este bine să ai și un fir de busuioc, dar și o cruciuliță. Așa se spune că vei avea mai mult belșug, dar și noroc.

În seara dinaintea sărbătorii Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, obiceiul este să semeni o mână de grâu într-un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.

Acoperă boabele cu un strat subțire de pământ și plasează ghiveciul la fereastră, pentru a beneficia de lumină și căldură adecvată.

Dacă, la începutul Anului Nou, firele de grâu sunt înalte, se spune că persoana care a plantat grâul va avea noroc și sănătate în noul an.

Rugăciune Sfântul Andrei

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne;

Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea.

Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”.


Publicat

în

de către

Etichete: