Ce trebuie sa porti pe 8 noiembrie ca sa ai noroc la bani

Dragi prieteni în vârstă, astăzi vom vorbi despre o sărbătoare specială care vine odată pe an: Sfintii Mihail și Gavriil.

Această zi este un prilej minunat de a aprinde o lumânare și de a aduce „lumina” în viețile noastre. Într-adevăr, spun superstițiile că cei care muncesc în această zi vor simți multe greutăți înainte de moarte.

Pe 8 noiembrie, Biserică cinstește Soborul Sfintilor Mihail și Gavriil și toate Puterile cerești ale celor fără trupuri. Astfel, în această zi, nu prăznuim doar pe Sfintii Mihail și Gavriil, ci pe toți îngerii care rămân alături de Dumnezeu.

Acești arhangheli din calendarul bisericesc sunt conducătorii cetei de îngeri, cu aripi și săbii, simboluri ale biruinței. Ei sunt ghizii sufletelor noastre în drumul către Rai.

Sfintii Mihail si Gavriil – tradiții și obiceiuri

În trecutul nostru bucovinean, Arhanghelii erau sărbătoriți pentru că „ei sunt păzitorii noștri de la naștere până la moarte, rugându-se pentru sănătatea noastră.” În concepția populară, acești arhangheli asistă și Judecata de apoi, sunt ocrotitori ai casei, ard păcatele adunate prin patimile omenești și curăță constiințele noastre prin post.

În zonele muntoase, unde Arhanghelii sunt venerați ca patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau „turta arietilor” (numită astfel pentru berbecii separați de oi) din făină de porumb, care era considerată purtătoare de fertilitate.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, această turta era aruncată în mijlocul oilor, în timp ce se deschideau porțile berbecilor printre oi. Dacă turta cădea cu fața în sus, era semn de bucurie pentru ciobani, deoarece toate oile vor avea miei în primăvară.

Dacă turta cădea cu fața în jos, era considerat un semn rău, lipsit de fertilitate.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – tradiții și superstiții

În folclorul românesc, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii noștri de la naștere până la moarte.

Ei sunt asistenți la Judecata de apoi, ard păcatele noastre pământești și curăță conștiințele noastre. Arhanghelul Mihail veghează asupra noastră în momentele de trecere, apărându-ne sufletele de furtul Satanei.

Ciobanii și proprietarii de oi fac turta arietilor folosind mămăligă, pentru a crește fertilitatea oilor. Turta aceasta este aruncată în mijlocul oilor în ziua sărbătorii, iar în același timp sunt eliberați berbecii printre oi.

Dacă turta cade cu fața în sus, toate oile vor avea miei în primăvară. Dacă cade cu fața în jos, este un semn nefericit, căci oilor le va lipsi rodul.

Pe 8 noiembrie, este cu desăvârșire interzis să muncim sau să facem treburi în casă, în curte sau în câmp. Cei care nu se supun acestui obicei vor simți chinuri în ziua morții.

Se spune că în această zi poți purta o iconiță cu Sfintii în portofelul tău. Astfel, vei avea noroc tot restul anulului.


Publicat

în

de către

Etichete: