Cea mai nouă teorie a conspirației din SUA: Zăpada din Texas nu este reală

O nouă teorie a conspirației se răspândește rapid în SUA după valul de frig polar care a paralizat sudul țării în ultima săptămână. „Zăpada din Texas nu este reală”, susțin tot mai mulți tineri pe rețelele de socializare, potrivit Insider.

O filmare publicată pe TikTok arată cum cineva „arde” un bulgăre de zăpadă cu un chibrit aprins. Când flacăra lovește zăpada, aceasta nu se topește – iar tinerii americani susțin că aceasta este o dovadă că nu este naturală.

În realitate, așa reacționează zăpada de fiecare dată când este pusă pe o flacără – se transformă din solid în formă gazoasă, printr-un proces numit sublimare.

Valul de frig care s-a abătut asupra Texasului, despre care experții spun că a fost provocată de schimbările climatice, a afectat rețeaua electrică a întregului stat. Milioane de oameni au rămas astfel în frig, fără o sursă de încălzire.

Încă de când furtuna a lovit sudul Statelor Unite, sintagma „Fake snow” (Zăpadă falsă) a ajuns în topul căutărilor pe Google. O falsă declarație care susținea că miliardarul Bill Gates este responsabil pentru „zăpada falsă” căzută în Texas a ajuns pe primul loc pe motoarele de căutare.

Cei care cred în teoriile conspirației au legat acest fenomen neobișnuit din Texas de faptul că Bill Gates a donat sume importante către un proiect de combatere a încălzirii globale al unui grup de savanți de la Harvard. Oamenii de știință americani își propun să pulverizeze în atmosferă praf de carbonat de calciu – un aerosol netoxic – care ar diminua căldura solară.

Alții susțin că noul președintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas.

O tânără a publicat o filmare pe TikTok în care încearcă să topească un bulgăre de zăpadă cu un uscător de păr, în spatele casei. „Nu se topește”, spune ea. Alte postări similare ale femeii au adunat aproape 300.000 de vizualizări în ultimele zile.

@sarahmojo

Someone said do it with a blow dryer #fyp #snowwontmelt #whatshappening #texasblizzard #centraltexas #conspiracytheories #helpmeunderstand

♬ original sound – Sarah Ward

Într-o altă filmare, care între timp a fost ștearsă de pe TikTok, o femeie încearcă să topească cu flacăra de la brichetă un bulgăre de zăpadă, evident, fără succes. „Îți mulțumim, Bill Gates, pentru că ai încercat să ne faci să credem că aceasta este zăpadă reală. Veți vedea că nu se va topi și va arde”, a spus ea.

Hashtag-ul #governmentsnow (zăpada guvernului) a adunat peste 1 milion de vizualizări pe TikTok până luni. Într-un clip postat cu acest hashtag, o persoană susține că acum ar fi fost primăvară în Texas, dacă Donald Trump ar fi fost încă președinte.

@cowboyrikter75

Thank god for glow ups #fyp #foryoupage #cowboy #whiskeybentcattleco

♬ Big Gangsta Remix – Scro

Rețeaua socială TikTok a crescut rapid în popularitate anul trecut, însă a crescut și cantitatea de informații postate de utilizatori. Reprezentanții companiei au refuzat să comenteze situația, la solicitarea jurnaliștilor de la insider.com.