Cum poți scăpa de amendă dacă ai depășit limita de viteză. Cu câți km/h poate fi încălcată viteza maximă, de fapt

Aparatele de măsurare a vitezei au o limită de toleranță, inclusiv radarele folosite de Poliția Rutieră. Asta înseamnă că pot exista diferențe între viteza înregistrată și cea cu care circulă, în realitate, un vehicul.

Pentru a evita situațiile în care un șofer e amendat în mod incorect, s-a stabilit ca șoferii să nu fie amendați dacă depășesc, cu puțin, limita de viteză.

Radarele folosite de Poliția Rutieră sunt unele dintre cele mai performante dispozitive de măsurare a vitezei. Cele mai recente au o valoare de aproximativ 13.000 de euro.

Acestea pot stabili cu ce viteză circulă o mașină chiar și de la o distanță de 1.200 de metri. În cazul pistolului radar, în doar 0,33 secunde din momentul în care polițisul apasă trăgaciul, aparatuș stabilește viteza.

Viteza înregistrată de cinemometre poate fi ușor diferită de cea reală.

„Pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, aceasta este de ± 3 km/h, pentru viteze de până la 100 km/h. Iar de ± 3% din valoarea măsurată, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h. În regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de ± 4 km/h pentru viteze de până la 100 km/h. De ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h”, scrie avocatul Tudor Ion pe blogul său, citat de promotor.ro.

Șoferii care depășesc viteza maximă impusă cu doar câțiva km/h, nu sunt amendați pentru că se află în limita de toleranță a radarelor.

Legea stabilește că șoferii pot depăși cu maximum 5 km/h viteză maximă admisă. Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă pe o secțiune de drum unde limita e de 50 km/h, un șofer circulă cu 55 km/h, acesta nu va fi sancționat.

Dacă radarul îl va înregistra că circulă cu 56 km/h, atunci riscă să fie sancționat. Iar dacă e prins cu 61 km/h, aproape sigur va fi amendat cu până la 495 de lei.

De cele mai multe ori, polițiștii închid ochii când un conducător auto depășește viteza limită cu 8 – 10 km/h, dar sunt și cazuri în care șoferii au fost amendați pentru astfel de diferențe.

Dacă un șofer consideră că viteza înregistrată de radar nu a fost corectă, se poate adresa instanței de judecată. Judecătorii pot cere verificarea metrologică a aparatului, pentru a se constata dacă acesta măsoară corect.

În cazul în care se constată abateri peste limita de toleranță, sancțiunea emisă în baza măsurătorilor acestui aparat va fi anulată.


Publicat

în

de către

Etichete: