Cum se pritocește, de fapt, varza murată. Sfaturile de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai cea mai delicioasă și crocantă varză la butoi.
Cum se pritocește corect varza murată. Este un secret pe care puțini români îl cunosc. Doar în acest fel varza va fi crocantă, nu va face floare și nici nu va avea un miros urât.
Ce trebuie să știi înainte de a pune varza la murat
Varza murată este nelipsită din gospodăriile românilor. Nu este deloc greu de preparat, dar dacă vrei să te bucuri de varză murată delicioasă, trebuie să ții cont de câteva sfaturi.
Nu numai pregătirea verzei pentru murat este esențială, ci și pritocirea ei. Acest proces face diferența între o varză bună, crocantă și una moale, cu miros respingător.
Pentru început, varza trebuie așezată în butoi și condimentată după gust. Este recomandat ca deasupra ei să pui o greutate care să o mențină sub apă, la adâncime.
În general, este bine ca saramura să acopere complet varza. Ba chiar este recomandat ca nivelul saramurii să depășească varza cu 10 -15 centimetri.
Cum se pritocește corect varza murată
Pritocirea verzei se face respectând un anumit interval de timp. Varza murată se pritocește timp de două săptămâni, din trei în trei zile. Dacă omiți să faci acest lucru, trebuie să știi că saramura nu va mai fi limpede, iar varza va deveni cleioasă.
Pentru a pritoci varza, vei avea nevoie de o găleată și un furtun. Furtunul se introduce obligatoriu până la fundul butoiului. Cu ajutorul lui se va scoate saramura de pe fundul butoiului pentru a evita ca varza să capete un miros și un gust urât.
Este foarte important ca pe parcursul celor două săptămâni în care se face pritocirea, butoiul cu varză să fie păstrat la temperatura camerei. Abia după ce s-a încheiat acest proces, butoiul cu varză poate fi mutat într-un loc răcoros, în cămară sau în beci.
Pritocirea este esențială și garantează că varza nu va face floare și nici nu va avea un miros urât. Totuși, pentru ca varza să fie numai bună de consumat, sarea trebuie dozată și ea corespunzător și aleasă cu grijă.
Cea mai recomandată pentru varza murată este sarea grunjoasă neiodată. Sarea iodată nu ar trebui folosită, deoarece va înmuia varza, iar foile nu vor mai fi crocante, așa cum ți-ai dori. 50 de grame de sare la un litru de apă vor fi suficiente pentru ca varza murată să nu fie prea sărată.