De ce grecii nu fac limonadă, deși toată Grecia e plină de lămâi. Motivul real te va uimi: „Nu ați văzut că…”

Motivul pentru care grecii nu fac limonadă, deși toată Grecia e plină de lămâi e unul din marile mistere pentru turiștii români care merg în concediu într-una din cele mai frumoase destinații din lume. Dilema a stârnit discuții încinse pe rețelele socializare, iar explicațiile te vor lăsa fără cuvinte. Click! a stat de vorbă cu câțiva greci și a aflat adevărul.

Pe lângă întâmplările hilare de care s-au lovit românii, explicația pentru care Grecia fuge de una din băuturile iubite de români este aproape imposibil de crezut. Click! a stat de vorbă cu câțiva localnici pentru a lămuri acest mister din țara lui Zorba.

Motivul pentru care grecii nu fac limonadă
Grecia e un paradis, dar până și locurile de poveste mai au câteodată imperfecțiuni. Pe lângă beneficiile uluitoare pe care le are pentru organsim, limonada e perfectă în timpul verii. Și, totuși, de ce fug grecii de această băutură?

„Ei beau cafea, țuică, vin, bere și ouzo”, spune un turist, pe grupul facebook forum Grecia, adăugând că nu a băut niciodată limonadă la greci și nici nu a zărit băutura pe undeva.

Un alt român a avut o completare hazlie: „De lene. Pe ei cad și măslinele, și rodiile, și smochinele, dar sunt veșnic la siesta și n-au timp sa le culeagă”, a glumit acesta.

Un român stabilit în țara elenă consideră că abudența cu care lămâia este folosită peste tot ar fi explicața reală pentru care nu găsim limonadă în Grecia. „Pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, a transmis acesta.

Nu ne-am lăsat convinși de aceste afirmații mai mult sau mai puțin serioase, așa că am încercat să aflăm răspunsul direct de la greci.

De ce fug grecii de limonadă: „N-ați văzut că lăsăm lămâile să stea atârnate în copac”

„Grecii nu beau sucuri fresh. Noi bem 3-4 cafele pe zi. Nu suntem fani ai limonadei. Putem să facem pentru turiști, dar nu e o băutură pe care s-o iubim”, a precizat, pentru Click!, Dimitri, patronul unui hotel din Peloponez.

„Sunt greci care beau limonadă dimineața, precum mama mea, dar o fac doar pentru sănătate. Se chinuie cu ea pentru că e bună pentru sănătate… și pentru slăbit”, a mai declarat Dimitri.

„De ce să bem așa ceva? E prea amăruie. Nu, nu ne place. N-ați văzut că lăsăm lămâile să stea atârnate în copac”, glumește Maria, o localnică care are un mic bakery în Kardamyli, un orășel cochet din Peninsula Peloponez.

„Am 43 de ani și nu știu vreun grec care să fi consumat limonadă. Ba nu, mă înșel… am un verișor care e ca voi, dar el a stat mulți ani în Italia, așa că e confuz”, a adăugat simpatica patroană.

Ce au pățit românii când au cerut această băutură

Nu doar că grecii nu beau limonadă, dar uneori nici măcar nu înțeleg ce vrei de la ei când le ceri această băutură. Un bărbat aflat în concediu s-a lovit la reustaurant de o situație comică. Acesta a primit un pahar plin de suc de lămâie și o apă lângă. Practic, chelnerii l-au pus pe el să-și prepare limonada.

„Când i-am explicat ce vreau de fapt, mi-a adus un pahar de suc de lămâie și o apă lângă. Nu mai zic ce față a făcut ospătarul”, a povestit bărbatul pe pagina facebook forum grecia.

Un alt turist a reușit să îndrume un localnic să îi prepare băutura iubită de români. Grecul a fost uimit de rugăminte, dar s-a confomat în cele din urmă după ce i s-a explicat că nu trebuie să umple tot paharul cu suc stors din lămâi.

„Am vorbit cu un localnic și mi-a spus: dar tu știi de câte lămâi ai nevoie ca să umpli un pahar? Și în plus ar fi foarte acră și nu ai putea să o bei. I-am transmis că nu trebuie să umple tot paharul cu suc de lămâie, că pune cel mult o lămâie, iar restul se umple cu apă. A rămas uimit, dar a făcut asta pentru noi”, a precizat turistul român.

Soluție pentru românii care vor limonadă în Grecia

Bun, în primul rând trebuie precizat că, chiar dacă grecii fug de lămâi transformate în sucuri, în ultimii ani această băutură se găsește ceva mai frecvent. „Trebuie doar să cereți fresh limonade sau freshly squeezed limonade”, spune o turistă. În plus, nu uitați că grecii sunt foarte deschiși și călduroși cu clienții, așa că îi puteți ruga fără probleme să vă aducă o limonadă chiar dacă produsul nu se află în meniu.

Mai există o variantă, mulți ar spune că este cea mai simplă. Dacă tot se găsesc lămâi la tot pasul, atunci puteți să vă prerați singuri această băutură. „Culegeam în fiecare zi 5-6 lămâi. Pentru noi e simplu de fiecare dată când venim in Grecia, ne facem aproape zilnic o delicioasă limonadă”, a povestit o româncă.

„Când viața îți dă lămâi, fă limonadă”, spune o expresie arhicunoscută. Ea este utilizată pentru a încuraja optimismul și pentru a privi pozitiv o situație complicată, dar în cazul de față o putem aplica la propriu, după cum sugerează unii dintre turiști.

Oricum, cu limonadă sau fără, Grecia rămâne paradisul la care visează mulți dintre români. Unii așteaptă tot anul pentru a merge în vacanță, iar alții s-ar muta chiar acum acolo… cu sau fară limonadă.


Publicat

în

de către

Etichete: