De ce nu este bine să laşi televizorul smart în priză peste noapte. Greşeala pe care o fac foarte mulţi români

De ce nu este bine să laşi televizorul smart în priză peste noapte. Potrivit studiilor, un televizor consumă aproximativ 15 wați în modul standby.

Dacă mai ai conectat și un router, consumul poate crește la 20 de wați, chiar dacă dispozitivul nu este efectiv pornit. Acest consum, aparent nesemnificativ, se adună în timp și poate avea un impact asupra facturii de energie electrică.

Televizoarele LED sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, consumând aproximativ două treimi din cantitatea de energie pe care o folosește un televizor LCD și doar o treime din energia necesară unui televizor cu plasmă.

Televizoarele LCD consumă mai mult decât cele LED, dar sunt mai eficiente decât televizoarele cu plasmă. Televizoarele cu Plasmă sunt cele mai puțin eficiente și consumă cea mai mare cantitate de energie.

De asemenea, un televizor cu o diagonală de peste 108 cm consumă aproximativ 150-190 wați/oră când este pornit. Dacă utilizăm televizorul timp de cinci ore pe zi, acest lucru se traduce într-un consum de aproximativ 30 de kilowați pe lună.

Pentru a reduce consumul de energie, poți lua următoarele măsuri:

scoate televizorul din priză atunci când nu îl folosești, mai ales peste noapte – acest lucru va reduce consumul de energie în standby;

folosește o priză inteligentă care poate fi programată să taie alimentarea cu energie a televizorului în anumite intervale de timp;

optează pentru televizoare LED pentru o eficiență energetică mai bună;

citește pașaportul tehnic al televizorului pentru a înțelege exact consumul de energie și folosește aceste informații pentru a face alegeri mai informate.

Deși televizoarele smart oferă numeroase avantaje și funcționalități, este important să fim conștienți de consumul lor de energie, chiar și în modul standby.

Prin adoptarea unor măsuri simple, precum deconectarea dispozitivului sau utilizarea prizelor inteligente, poți reduce semnificativ consumul de energie și, implicit, factura la electricitate. Astfel, vei putea să te bucuri de beneficiile tehnologiei moderne fără a compromite eficiența energetică.


Publicat

în

de către

Etichete: