Dispar tichetele de masă! Cu ce alternative vor fi înlocuite acestea

Tichetele de masă sunt oferite de către unii angajatori în scopul de a le da angajaților posibilitatea să-și cumpere alimente sau să-și achite mesele.

Valoarea nominală a unui bon de masă este de 35 de lei.

Se propune eliminarea tichetelor de masă

În decursul unei luni, un angajat beneficiază de circa 20 de tichete, care, de la 1 ianuarie, vor ajunge să valoreze 40 de lei pe unitate.

Însă, conform unor surse guvernamentale, bonurile riscă să dispară, existând posibilitatea de a fi înlocuite de carduri pentru alimente sau chiar de bani, lucrătorii primind contravaloarea acestora, scrie România TV.

Aceste posibile înlocuiri vin în urma unei propuneri ce face parte din pachetul de măsuri fiscale. Respectivul proiect va fi definitivat în decursul săptămânii viitoare, de către coaliție.

Dacă partidele vor cădea de comun acord, măsura desființării tichetelor se preconizează să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie.

Cu toate acestea, cei din industria ospitalității (HORA), nu este de acord cu propunerea Guvernului, cerându-i să mențină sistemul de tichete de masă pe carduri restricționate.

Există opinii contradictorii vizavi de eliminarea tichetelor

Cei din HoReCa motivează solicitarea, aducând în vedere importanța bonurilor în vederea încurajării personalului să ia masa de prânz, care are efecte importante asupra sănătății și a productivității în muncă.

„Anul acesta ne vedem nevoiţi constant să explicăm şi să ne opunem public unor modificări fiscale cărora nu le înţelegem sensul. Avem de această dată situaţia tichetelor, un instrument excelent care şi-a dovedit utilitatea şi eficienţa, fie că vorbim de vouchere de vacanţă sau tichete de masă, ori cadou.

Acestea au generat anual peste 3 miliarde de lei încasări la bugetul de stat şi funcţionează cu succes de peste 20 de ani în România”, a susținut Ion Biriş, preşedinte HORA, potrivit sursei citate.

Conform unor studii, dacă lucrătorilor li se oferă bani, aceștia îi vor folosi pentru a cumpăra alimente. Astfel, acordarea contravalorii în bani a tichetelor de masă ar putea avea consecințe negative.

,,Studiile arată că angajaţii, dacă primesc o alocaţie în bani, nu o utilizează pentru achiziţia de hrană. Conform opiniei Centrului de Cercetări Financiare şi Monetare al Academiei Române ‘Victor Slăvescu’, o primă consecinţă a acordării în bani a alocaţiei de hrană va consta în anularea tuturor avantajelor, atât la nivelul societăţii (de natură economică, fiscal-bugetară, socială), cât şi la nivelul salariatului (de natură fiziologică şi psihologică).”, au mai transmis reprezentanții HORA.


Publicat

în

de către

Etichete: