Doliu în lumea filmului și teatrului românesc! Valeria Seciu a murit la 83 de ani

Veste tristă pentru români! Marea actriță de film și teatru s-a stins la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut de către UNITER, în mediul online.

Valeria Seciu s-a stins la 83 de ani

„Valeria Seciu (2 august 1939 – 6 septembrie 2022). Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească.”, au scris reprezentații UNITER pe facebook.

Valeria Seciu face parte din generația de aur a filmului și teatrului românesc. Și-a petrecut toată viața pe scenă, iar palmaresul său este impresionant.

În vara anului 2014, starea ei de sănătate s-a șubrezit, iar asta a forțat-o să-și anunțe retragerea de pe scena Teatrului Mic și a Teatrului Foarte Mic, unde jucase până atunci. În anii ce-au urmat, a dispărut și din viața publică, preferând să-și trăiască bătrânețea departe de lumina reflectoarelor. În 2015, a primit o stea pe Aleea Timpului din centrul Capitalei, bifând cu acea ocazie o nouă apariție în public. Slăbită și îmbătrânită, Valeria Seciu părea doar o umbră a ceea ce fusese odinioară.


Valeria Seciu alături de Ion Caramitru.

Cei care își doreau, totuși, s-o întâlnească pe Valeria Seciu în toți acești ani, o mai puteau zări la Biserica Stavropoleos, pe care o frecventa de câte ori se înzdrăvenea și starea de sănătate îi permitea. “Micuta, fragila, ca o umbra, sta mereu intr-un colt. Parca incearca sa fie invizibila pentru cei din jur. Boala si singuratatea au daramat-o pe doamna Seciu si multi nici nu o recunosc”, a povestit o credincioasa ce merge frecvent la respectivul lacas de cult.

Singurul copil al Valeriei Seciu s-a călugărit

Valeria Seciu a fost soția marelui actor Octavian Cotescu, care a murit în urmă cu 37 de ani. Rămasă văduvă, actrița n-a mai vrut să audă de alt bărbat, deși avea doar 46 de ani la momentul nefast. Din mariajul lor a rezultat un copil, un băiat, care și-a părăsit părinții pentru a lua calea Bisericii. Acesta s-a călugărit și trăiește de mulți ani la o mănăstire de pe Muntele Athos.


El e fiul Valeriei Seciu

Palmaresul Valeriei Seciu

Valeria Seciu s-a născut la 2 august 1939 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (1964). De la absolvirea facultăţii, timp de 13 ani (1964-1977), a jucat în trupa Teatrului Naţional în spectacole precum: ”Eminescu” (1964), ”Răzvan şi Vidra” şi ”Apus de soare” (1967), ”Enigma Otiliei” (1968), ”Idiotul” (1969), ”Cui i-e frică de Virginia Wolf?”(1970), ”Pisica în noaptea Anului Nou” şi ”Jocul de-a vacanţa” (1971), ”Richard al III-lea” (1976).

A fost prezentă în multe piese jucate pe scena Teatrului Mic (încă din anul 1978), dintre care amintim câteva care s-au bucurat de mult succes: ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello (1978), ”Maestrul şi Margareta” de M. Bulgakov (1980), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981), ”Dama cu camelii” de AL. Dumas (1985), ”Pescăruşul” de Cehov (1993), ”Spirit” de Margaret Edson (2001), ”Cum gândeşte Amy” de David Hare, (2005), ”Furtuna” de William Shakespeare (2009), toate în regia Cătălinei Buzoianu, ”Creatorul de teatru”, de Thomas Bernard, regia Alexandru Dabija (2007) ş.a. A desfăşurat o activitate bogată şi pe scenele altor teatre bucureştene, jucând în piese precum: ”Hamlet” în regia lui Liviu Ciulei (2000 – Teatrul Lucia Sturdza Bulandra), în piesa ”Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard în regia lui Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului Act (Teatrul Studio din Timişoara, 2002), ”Cronica Sofistului” (Teatrul Act).


Publicat

în

de către

Etichete: