Fetele nemăritate își pot visa ursitul de Bobotează. Când și de ce se pune busuioc sub pernă

De Bobotează există mai multe tradiții și obiceiuri care se respectă. Fetele nemăritate își pot visa ursitul dacă pun busuioc sub pernă.

Fetele nemăritate își pot visa ursitul de Bobotează. Boboteaza este pe 6 ianuarie, odată cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, din 7 ianuarie. Aceste sărbători sunt marcate ca fiind sfârșitul sărbătorilor de iarnă. În România se respectă mai multe obiceiuri, printre care și cea a busuiocului sub pernă. Fetele nemăritate visează ursitul în această noapte sfântă.

Tradițiile și obiceiurile de Bobotează sunt din moși strămoși. Există unele zone din țară unde se colindă și se spun descântece pentru ca noul an să fie îmbelșugat. Toate apele se sfințesc și e bine ca toată lumea să folosească ca să fie protejată.

Fetele nemăritate își pot visa ursitul de Bobotează. Când și de ce se pune busuioc sub pernă

Noaptea de Bobotează e una sfântă, iar tinerele își pot visa ursitul. Se spune că ar trebui ca pe degetul inelar să-și lege un fir roșu de mătase, iar o crenguță de busuioc să o pună sub pernă. Persoana din vis va fi cea cu care se vor căsători.

De asemenea, se spune că fetele care alunecă pe gheață și cad în ziua de Bobotează vor face nunta pe parcursul anului.

Sunt unele zone din țară unde tradiția spune că tinerele trebuie să țină post negru în ajun, să nu bea apă și nici să mănânce. Înainte de a merge la culcare, trebuie să se roage pentru sănătate și noroc în dragoste. În alte zone ale României, se cere ca și busuiocul să fie legat cu un fir roșu de mătase.

De asemenea, se mai pune busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei (30 noiembrie), dar și de Sânzienele (24 iunie). Se spune că busuiocul are proprietăți magice și aduce protecție împotriva forțelor malefice, a coșmarurilor și a spiritelor rele. Fetele nemăritate își visează viitorul soț cu care își vor petrece toată viață dacă își pun busuioc sub pernă.


Publicat

în

de către

Etichete: