O tânără mamă din Sibiu, în vârstă de doar 32 de ani, și-a pierdut viața la scurt timp după naștere, din cauza unei afecțiuni grave numite „Furia Laptelui”. După ce a adus pe lume un copil la un spital privat, femeia a prezentat simptome de sâni inflamați și s-a prezentat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu de două ori.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Cristina Bălău, a confirmat că aceasta suferea de „Furia Laptelui” și a fost tratată inițial cu antibiotice, fiind programată pentru o reevaluare ulterioară. În ciuda tratamentului, starea sa de sănătate s-a înrăutățit rapid, prezentând simptome de șoc toxico-septic și insuficiență multiplă de organe. Din nefericire, tânăra a suferit trei infarcte, ultimul fiind fatal.
Ce este Furia Laptelui
„Furia Laptelui”, este o afecțiune care apare în mod obișnuit la trei până la cinci zile după naștere, dar poate să se manifeste și în timpul alăptării. Se caracterizează prin inflamarea și umflarea sânilor, care devin sensibili și tensionați.
„Furia Laptelui” poate conduce la diverse complicații, printre care se numără:
Înfundarea sau blocarea canalelor de lapte: Canalele de lapte sunt tuburi mici care transportă laptele către mamelon. Atunci când aceste canale sunt blocate de lapte, se poate forma un nodul la nivelul sânului.
Este crucial ca blocajul să fie înlăturat cât mai curând posibil, deoarece poate apărea riscul de infecție.
Mastita: Este o infecție a sânului care apare atunci când laptele este blocat în sân și bacteriile încep să se dezvolte, determinând infecția.
Tratamentul constă în administrarea de antibiotice prescrise de medic, iar de asemenea, este necesar un masaj delicat al sânului, mulsul și tratamentul pentru reducerea febrei asociate acestei afecțiuni.Recomandări din partea medicilor;
Pentru a evita Furia Laptelui, dar și complicațiile asociate acestei boli, medicii fac următoarele recomandări tinerelor mămici:
Alăptați des și să nu limitați timpul copilului la sânAlăptați când sânii devin plini și inconfortabili, chiar și pe timp de noapte.
Evitați hrănirea bebelușului cu alte lichide în afară de laptele matern, dacă nu este recomandat medical.
Mulgeți o cantitate suficientă de lapte din sân înainte de alăptare, pentru a ușura procesul pentru bebeluș.
Lăsați copilul să golească primul sân înainte de a-l atașa la celălalt.
Este esențial să fie acordată o atenție deosebită simptomelor și să se solicite ajutor medical dacă apar complicații sau dacă starea de sănătate se înrăutățește.