Guvernul pregătește o ordonanță ce îi vizează pe pacienții asimptomatici. Ce se va întâmpla cu aceștia

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, la Timişoara, că sunt 11 judeţe cu peste 100 de cazuri de COVID-19, plus Bucureşti, şi că este în lucru o Ordonanţă de Urgenţă astfel încât cazurile oligosimptomatice şi asimptomatice să rămână acasă.

″Încercam să mărim aici, la Timişoara, capacitatea cu Institutul Cardio-Vascular, sunt 48 de paturi acolo, la secţia de Recuperare. De aici voi merge şi la Spitalul Judeţean, să vedem şi capacitatea lor, care poate deveni la un moment dat terapie intermediara, dacă nu terapie intensiva şi numărul de locuri de la patologia non-COVID. Avem azi 11 judeţe cu peste 100 de cazuri noi raportate, plus Bucureştiul. Avem mai multe nuclee, în Moldova avem Bacău, Neamţ, Suceava, Iaşi, Vaslui în creştere, avem Cluj, Alba, Sibiul, aici Timişul, avem Prahova şi Bucureştiul. Sunt judeţele în care avem o creştere mai accentuată decât în alte părţi”, a declarat Tătaru, potrivit News.ro.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că toate cazurile asimptomatice vor rămâne la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.

”În acest moment avem o OUG în pregătire pentru a putea modifica Legea 136 astfel încât cazurile oligosimptomatice şi asimptomatice să rămână la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, urmând că mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigaţii suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în spitale. Medicii de familie, prin contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănăte pot face o monitorizare prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat sau pot presta servicii medicale la Direcţiile de Sănătate Publice, pentru anchete epidemiologice sau recoltări. Săptămâna viitoare mai avem şi un ordin de ministru care vă ieşi, dar şi modificarea pe care o avem pe ordonanţă de urgenţă care modifică legea”, a explicat Tătaru.

Până joi, pe teritoriul României au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Admin