Indexul autocitit – secretul unei facturi mai mici la curent

Trimitem indexul către furnizor, plătim la consumul actual

Românii pot scăpa de facturile mari la energie electrică prin simpla transmitere a indexului de consum către furnizor. Aceasta este concluzia discuțiilor din cadrul Guvernului, care au avut loc în colaborare cu specialiști din domeniul energiei.

Ideea este simplă: dacă nu trimitem indexul, furnizorii ar putea calcula facturile la consumul de anul trecut, începând cu data de 1 ianuarie. Această situație poate duce la creșteri semnificative ale facturilor, deoarece în trecut consumul de energie electrică putea fi diferit de cel actual.

Potrivit declarațiilor vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege, transmiterea indexului de consum către furnizor poate înjumătăți factura la curent. Acest lucru se datorează faptului că plafonarea și plafonul de 0,31 lei/kWh se aplică pentru toți consumatorii de gaze naturale casnici, indiferent de nivelul de consum.

De asemenea, există o diferență între contoarele mecanice și cele digitale: cele mecanice afișează doar consumul de energie electrică, în timp ce cele digitale pot afișa și zecimale, în funcție de model. Este important de menționat că, de obicei, zecimalele nu sunt transmise furnizorilor.

Astfel, cei care transmit indexul de consum pot beneficia de avantaje financiare semnificative. De exemplu, pentru o factură de 250 de kWh, cei care au transmis indexul vor plăti doar 200 de lei, în timp ce cei care nu l-au transmis și sunt facturați la consumul de anul trecut vor plăti 500 de lei. Cu alte cuvinte, transmiterea indexului de consum poate reduce considerabil costurile cu energia electrică.

Cu toate acestea, există și o discuție în cadrul Parlamentului României referitoare la facturarea la consumul de anul trecut. Conform declarațiilor lui Zoltan Nagy, nu se va factura consumul de anul trecut, dar se va lua în considerare consumul din acest interval pentru stabilirea tarifului.

Astfel, cei care au consumat în intervalul 0-100 kWh vor fi încadrați în tariful de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul din acest an.

Transmiterea lunară a indexului de consum poate evita situațiile în care facturarea se bazează pe istoricul de consum, care nu mai este în concordanță cu obiceiurile actuale. Indexul de consum este reprezentat de un grup de cifre afișat de contorul fiecărui consumator și indică cantitatea exactă de energie electrică consumată la locul respectiv.

Pentru a transmite indexul de consum, este necesară comunicarea acestuia către furnizor în intervalul menționat pe factura de energie electrică. Astfel, se evită facturarea la consumul de anul trecut și se obține o factură care reflectă cantitatea reală de energie consumată.

În concluzie, transmiterea lunară a indexului de consum către furnizor poate aduce beneficii semnificative consumatorilor de energie electrică, prin reducerea facturilor și evitarea facturării la consumul de anul trecut.

Este important ca românii să fie conștienți de acest aspect și să acorde o atenție deosebită transmiterii indexului de consum, pentru a se bucura de avantajele financiare oferite de această măsură.


Publicat

în

de către

Etichete: