Întâmpinarea Domnului, o sărbătoare importantă. Ce trebuie să facem pe 2 februarie

De-a lungul anului, creștinii ortodocși sărbătoresc mai multe Praznice Împărătești. Pe data de 2 februarie se prăznuiește sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, o slujbă străveche care a luat naștere în urma multor evenimente nefericite.

Ce reprezintă sărbătoarea Întâmpinarea Domnului

Conform scrierilor religioase, primul eveniment a fost un cutremur, în anul 528, care a curmat viețile multor oameni în ținutul Antiohiei. La doar 13 ani, o epidemie de ciumă din Constantinopol a ucis o mare parte a populației. Pentru a cere ajutor lui Dumnezeu, în această perioadă au început să se țină slujbe speciale.

În această zi se binecuvântează lumânările, fiind cunoscută și cu numele de Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau ca Ziua Lumânărilor. În trecut, femeile care deveniseră mame mergeau la templu, la 40 de zile după naștere, și aduceau o pereche de turturele drept jertfă.

Astfel, Fecioara Maria L-a dus pe Iisus Hristos la templu, la 40 de zile după ce a născut, adică pe 2 februarie. Tocmai de aceea, până și în ziua de azi, părinții își duc copiii la biserică la 40 de zile după naștere, închinându-l la sfintele icoane. Astfel, copilul este dăruit lui Dumnezeu.

Profeția lui Simeon

Un alt eveniment sărbătorit în această zi este cinstirea icoanei Maicii Domnului, numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”. În această icoană, Maica Domnului apare fără Iisus Hristos, străpunsă de șapte săbii în piept.

Rugaciune la Intampinarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu, Care mai inainte ai fost vazut de prooroci ca prin oglinda, in ghicitura, si mai pe urma in aceste zile, Te-ai aratat ca prunc, purtat in bratele dreptului Simeon pentru mantuirea tuturor celor din Adam!

Cat de proslavita si de prealuminata este aducerea Ta in bratele Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Domnului, si intampinarea Ta de catre batranul Simeon. Astazi cerurile se veselesc, si pamantul se bucura de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului si Imparatului nostru.


Publicat

în

de către

Etichete: