Sărbătorile de iarnă au trecut, iar românii deja încep să caute tot mai multe detalii despre data la care se celebrează Paștele ortodox în anul 2024.
Românii celebrează Paștele în zile diferite în fiecare an, astfel încât și perioada în care aceștia încep să țină post pentru a se pregăti pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos începe în zile diferite. Creștinii sunt surprinși de data târzie la care este celebrat Paștele în anul 2024, însă acest lucru nu îi oprește pentru a începe căutarea informațiilor despre Postul Paștelui.
Pe ce dată începe Postul Paștelui
Paștele variază în fiecare an, motiv pentru care românii sunt întotdeauna surprinși de data la care Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este celebrată, iar în anul 2024, această celebrare are loc în luna mai. În anul ce tocmai a trecut, Paștele a fost celebrat la data de 16 aprilie, însă în anul 2024, Paștele este celebrat la data de 5 mai, în timp ce catolicii vor sărbători această mare sărbătoare la data de 31 martie, fiind o distanță considerabilă între cele două.
Paștele catolic și cel ortodox sunt sărbătorite în zile diferite deoarece zilele sunt calculate după două calendare diferite, mai exact Biserica Catolică se raportează la calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează data Paștelui după calendarul iulian. Din acest motiv Paștele poate fi celebrat în date diferite, dar au fost ani în care sărbătoarea a picat în aceeași zi atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici.
Credincioșii se pregătesc pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos printr-o perioadă de 40 de zile de post aspru, în care să aibă parte de o curățare sufletească și trupească. Postul Paștelui începe anul acesta la data de 18 martie și este considerat cel mai aspru, în timpul celor 40 de zile existând doar două zile în care credincioșii au dezlegare la pește, în data de 25 martie 2024, când se celebrează Buna Vestire, dar și pe 28 aprilie, când este prăznuită Intrarea Domnului în Ierusalim, potrivit click.ro .
Credincioșii se pot bucura însă de mai multe zile de dezlegare când vine vorba de ulei și untdelemn, fiind 4 astfel de zile în luna martie, mai exact pe 23, 24, 30 și 31, urmând ca în luna aprilie să existe 11 zile în care credincioșii să se bucure de aceste ingrediente, mai exact în zilele de 6, 7, 11, 12, 14, 18, 20, 21, 23, 24, 25 și 27. Ultima zi în care credincioșii pot să consume ulei și untdelemn o să fie la data de 2 mai, atunci când este Joia cea neagră.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostim în Postul Paștelui
Postul Paștelui începe în anul 2024 la data de 18 martie, iar durata acestuia este de 40 de zile, fiind considerat cel mai aspru, deoarece există doar două zile în care credincioșii au dezlegare la pește. În aceste 40 de zile ale Postului de Paște, credincioșii își curăță sufletul, prin rugăciune și bunătate, dar și trupul, prin renunțarea la consumarea alimentelor de origine animală, astfel încât să se pregătească pentru Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată care este rugăciunea făcătoare de minuni pe care trebuie să o rostim în cele 40 de zile ale postului:
”Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.
Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”